Senjalta Lofooteille retkeilyautolla - reitti, patikointikohteet ja yöpymispaikat

Lofootit patikointi

Senjalta Lofooteille retkeilyautolla - reitti, patikointikohteet ja yöpymispaikat

Reissumme Kilpisjärveltä jatkui Pohjois-Norjaan ja tarkemmin Senjan kautta Lofooteille. Norja on patikoijan unelmakohde. Tästä syystä meilläkin jo viides kesä putkeen, kun kesälomareissumme suuntautuu Norjaan. Tänä vuonna teimme reissun retkeilyautolla. Tässä kokemukset, patikointikohteet ja hyväksi todetut yöpymispaikat reitin varrella matkailuautolla.

Lofootit patikointi

Lofootit ovat retkeilijän unelmakohde

Ensimmmäisen yön vietimme levähdysalueella, jossa emme todellakaan olleet yksin. Kilpisjärveltä matkaa tähän oli noin 70km. Saavuttaesssa perille myöhään illalla, alue oli rantaa myöten täynnä matkailuautoja ja -vaunuja. Vaikka tie meneekin suhkot lähellä, yö oli silti tosi hiljainen.

Levähdyspaikka autolomalla Norjassa

Ensimmäinen yö Norjan puolella levähdysalueella

Ajoreitti Kilpisjärveltä Lofooteille

Reittikartta. Alemmasta kartasta näet tarkemmat kohteet.

Tästä jatkoimme matkaa Senjalle ja tarkemmin Hestenin retkeilyreitin lähtöpisteelle. Hesten on helppo patikointireitti Seglan vieressä. Samana päivänä oli lukuisia muitakin valloittamassa sekä Seglaa että Hesteniä. Parkkipaikka silti löytyi koulun parkista, joka on maksullinen. Maksuautomaatti löytyy ylemmältä parkkitasolta. Sama parkkipaikka toimii lähtöpisteenä molemmille reiteille. Aikaa reitillä ei mennyt kovinkaan kauan, sillä lukuisat paarmat pitivät rivakkaa tahtia yllä.

Hesten Senjalla

Hestenin reitiltä poikettiin Seglan seinämän viereen.

Senja tunneli

Seglan tunnelit oli aika "kuumottavat". Yhteen suuntaan mahtui kerrallaan ja tulihan siellä peruuteltuakin.

Senja tunneli

Tunnelin aukko

Patikoinnin jälkeen jatkoimme matkaa Ersfjordin rannalle, minne jäimme yöksikin. Alueella oli tosi paljon telttailijoita. Tien varrella sekä parkkipaikalla oli myös paljon matkailuautoja ja -vaunuja. Siltikään en sanoisi, että siellä mitään ruuhkaa olisi ollut. Yksi kultainen wc toki aiheutti jonoa.

Senja Ersfjordin ranta

Ersfjordin ranta

Senja Ersfjordin ranta

Maggie ihmetteli ja seurasi tarkkaan, mitä rannalla tapahtuu.

Kultainen wc Senjall Ersfjordin rannalla

Kultainen wc

Seuraavalle päivälle ei ollut suunnitelmaa. Lähdimme ajelemaan Gryllefjordin satamaa kohti ajatuksena, että menisimme lautalla Andenesiin. Olimme perillä siinä vaiheessa, kun jonoa oli pitkästi yli ”satama-alueen”, joten ei toivoakaan, että olisimme mahtuneet seuraavaan lauttaan. Päätimme kuitenkin jonottaa päivän viimeiseen, joka lähti klo 19. Mikäs siinä odotellessa, kun autossa pystyi tekemään ruoat eikä meillä ollut mihinkään kiire.

Senja lauttajonossa

Lauttajonossa

Lauttalippu kannattaa ostaa Troms billett -sovelluksella, jolloin sen saa vähän halvemmalla kuin laivasta ostettuna. Kannattaa ostaa lippu vasta siinä vaiheessa, kun olet aivan varma, että mahdut lauttaan. Lipun voi ostaa myös siinä vaiheessa, kun olet jo lautassa. Ostimme 6m autopaikan sekä 2 aikuista, jolloin hintaa tuli 823NOK. Tästä linkistä pääset tsekkaan kesän 2020 hinnat. Matka kestää noin 1h 40min.

Senjalta lautta Andenesiin

Lautalla

Lautassa matkalla Andenesiin

Laivalla lukee, että lippu pitää käydä näyttämässä kahviossa. No, kahvio oli aika pitkään kiinni ja avautui lipunmyyntiä varten ehkä noin tunti lähdön jälkeen. Lippu näytettiin kahviossa, mutta kukaan ei kuitenkaan missään vaiheessa varsinaisesti tarkistanut lippuja, ei edes sitä, että olisi ostanut oikean pituisen autopaikan.

Olimme perillä Andenesissä hieman ennen klo 21. Kaupan kautta parkkiin ja yöpymään.

Nordmela puskaparkki

Yö viettiin näissä maisemissa. Tarkka kohde löytyy alla olevasta kartasta.

Seuraavana päivänä satoikin koko päivän vettä. Ajattelimme, että sadepäivän voi hyvin käyttää ajamiseen Lofooteille, mutta ei sittenkään maltettu olla käymättä Måtindenillä retkeilemässä. Vesisateen lisäksi oli aika sumuista, joten riskinä oli, että siellä ei olisi nähnyt yhtään mitään. No, mennessä ei hirveästi nähnytkään ja käveltiin vähän reittiä ohikin, kunnes selkeni ja huippu näkyi ihan toisessa suunnassa :D

Patikointi Måtindenille

Sumuinen alkumatka

Patikointi Måtindenille vesisateessa

Perillä huipulla, mistä aukeaa kaunis maisema.

Måtinden on keskivaikea reitti, jossa alun nousu voi olla kivikon vuoksi paikoin haastava. Reitille voi suunnata useammastakin kohtaa. Meillä lähtöpisteenä toimi pieni parkkipaikka, joka tässä karttalinkissä.

Tästä jatkettiin matkaa Lofooteille. Vettä sateli eikä ilma näyttänyt kovin lupaavalta.

Lampaita tiellä Lofooteilla

Aika usein ajomatkan aikana sai väistellä lampaita

Lofooteilla vietimme 10 päivää. Reitti, patikointikohteet sekä niiden järjestys valikoitui täysin säiden mukaan. Kerran herätyskello herätti ennen kuutta, jotta aamuauringon aikaan ennätimme huipulle. Joskus taas patikointi tehtiin vasta myöhemmin illasta. Patikointikohteet olivat Hestenin ja Måtindein lisäksi Festvågtind, Mannen, Ryten, Volandstind, ReinebringenFløya ja Djevelporten sekä Digermulkollen. Lofoottien patikointikohteista on erilliset kirjoitukset kuvineen, sillä kaikki kohteet olivat lumoavia ja ansaitsevat omat kirjoituksensa. Toiseksi, tästä kirjoituksesta tulisi muuten tolkuttoman pitkä.

Puskaparkit, leirintäalueet ja matkaparkit Lofooteilla ja läheisyydessä

Norja on retkeilijän, mutta myös automatkailijan unelmakohde. Yöpymispaikkoja ei tarvitse etsiä, vaan niitä on tarjolla lukuisia. Samoin vettä saa useilta levähdysalueiltakin, kuten myös kemsan ja harmaaveden tyhjennykset onnistuvat useilla levähdysalueilla. Oheisesta kartasta näet lerintäalueet, matka- ja puskaparkit, joissa yövyimme. Samasta kartasta näet myös patikointireitit, jotka kävimme kiertämässä.

Ehdottomasti paras puskaparkki oli rauhallisen tien varrella oleva kaunis ranta, missä ei ollut ketään muita. Nousuveden aikaan tosin ranta vähän hävisi, kun vesi nousi niin korkealle. Vaikka tie kulkeekin vieressä, liikenne oli lähes olematonta eikä yöllä herätty mihinkään.

Puskaparkki Lofooteilla omalla rannalla

Tällä rannalla vietimme yhden päivän ja yön.

Puskaparkki Lofooteilla omalla rannalla

Omalla rannalla :)

Lofooteilla retkeilyautolla ruoan laittoa

Rannan maisemat autosta laskuveden aikaan. Ihan kiva oli kokkailla näissä maisemissa!

Puskaparkki Lofooteilla omalla rannalla

Maggien rantapäivämeininkiä

Auringonlasku Lofooteilla omalla rannalla

Auringonlasku samaisella rannalla

Toinen mainitsemisen arvoinen oli parkki, joka on yllä olevassa kartassa nimellä puskaparkki. Tänne ajettiin levähdyspaikan vierestä tietä eteenpäin tunnelin sivustalle.

Vietimme useamman yön myös lerintäalueella tai matkaparkissa. Näistä mainintana mm. Lofoten beach campin leirintäalue (280NOK/yö ilman sähköä), joka sijaitsee upealla rannnalla, josta oli myös mahdollista nähdä hienot auringonlaskut. Suihkupolettisysteemi ei ollut kaikista paras, sillä jokunen polettiautomaatti välillä jumitti. Poletit maksoivat 20NOK / 6 min. (Edit: Uusi rakennus, jossa myös lisää suihkuja ja ehkä myös toimivammat polettiautomaatit)

Lofoten beach camp

Lofoten beach camp

Lofoten beach camp

Lofoten beach campin ranta

Yhden yön vietimme myös Lyngvaerin leirintäalueella (300NOK/yö sähköllä + suihku 10NOK) ja kotimatkalle lähdettyä yhden yön Lødingenin matkaparkissa (200NOK/yö +suihku 25NOK). Matkaparkin suihku oli ihan paras ja toimi ilman poletteja.

Lyngcaer leirintäalue

Lyngvaerin leirintäalue​

Lødingen matkaparkki

Lødingen matkaparkki

Lødingen matkaparkki

Lødingen

Reissu oli todella onnistunut. Meillä ei ollut mitään muita suunnitelmia tehtynä ennen reissua, kuin katsottu muutamat patikointikohteet. Pari appia tuli ladattua, toinen Outtt (ei ole enää käytössä) ja toinen Alltrails. Kummassakaan kaikkien retkeilyreittien tiedot eivät olleet ajantasalla. Mm. Alltrailista löydetty Digermulkolleninin lähtöpiste oli aivan väärän kohtaan tägätty. Myös ut.no -sivustolta löytyi lisätietoja norjaksi. Joka tapauksessa, kirjoitan meidän kokemukset reiteistä, joten pysy kuulolla!

Mannen patikointireitti Lofooteilla

Mannen

Ryten patikointireitti Lofooteilla

Ryten

Reinebringen patikointireitti Lofooteilla

Reinebringen

Djevelsporten ja Floya patikointireitti Lofooteilla

Fløya​

Säät suosivat täydellisesti. Patikointien välipäivinä sateli vettä, toki myös muina päivinä, mutta ne olivat lähinnä lyhyitä kuuroja. Auringon paistaessa oli lämmin, mutta ei missään vaiheessa liian lämmin. Jos olisi ollut liian lämmin, yhtään haastavampaa patikointia emme olisi voineet tehdä, muuta kuin yksinään, sillä koira ei olisi voinut jäädä siksi aikaa retkeilyautoomme koisimaan. Nyt missään vaiheessa autossa ei ollut kuuma. Lofooteilla ei myöskään ollut hyttysiä, eikä juurikaan paarmoja. Mielestäni upeimmat maisemat olivat Lofooteilla, vaikka Norjassa upeita maisemia riitääkin pitkin matkaa. Mitään ruhkaa ei ollut missään, vaikka niin on annettu ymmärtää, että Lofooteilla olisi ruuhkaa. Ehkä se on suhteellinen käsitys. Toki Reinebringenille ei kannata keskipäivällä mennä, vaan kipasee ennemmin vaikka aamusta.

Käteistä ei tarvittu Norjassa kertaakaan, vaan kaiken pystyi maksamaan kortilla. Myös suihkua varten kolikot pystyi ostamaan kortilla. Todella kätevää!

Heräsikö ajatuksia tai kysyttävää? Jätä kommentia! Seuraavaksi luvassa tarkempia tietoja retkeilyreiteistä.Lisää uusi kommentti