Petkeljärven kansallispuisto - Suomen pienin kansallispuisto

Petkeljärven kansallispuisto Ilomantsissa

Petkeljärven kansallispuisto - Suomen pienin kansallispuisto

Tänä vuonna kesälomamme suuntautui retkeilyautollamme Itä-Suomeen. Kävimme neljän viikon reissun aikana kahdeksassa kansallispuistosta, joista ainoastaan Petkeljärvi oli ennalta suunniteltu ja ns. lukkoon lyöty. Muut kansallispuistot sattuivat vaan reitin varrelle, joista jokainen oli erityinen ja käymisen arvoinen kohde. Tässä lisätietoja ja kokemuksia Petkeljärven kansallispuistosta, joka on Suomen pienin kansallispuisto. Siellä oli todella rauhallista ja kaunista sekä puitteet yöpymiseen erinomaiset. Lue lisää!

Petkeljärven kansallispuisto

Petkeljärven kansallispuisto

Petkeljärven kansallispuisto sijaitsee Ilomantsissa lähellä Venäjän rajaa (karttalinkki). Matkaa Helsingistä tulee noin 500km ja esimerkiksi Joensuusta vajaa 90km. Ilomantsin keskustasta Petkeljärvelle on vajaa 20km matkaa. Viimeinen hiekkatie, jota on noin 7km, oli kesällä 2021 kovinkin nimismiehen kiharalla. Meidän retkiksellä se pätkä kesti ikuisuuden ajaa, mutta kun matka saatiin taitettua ja perille saavuttiin, siellä odotti oikein mukava Petkeljärvi Center sekä pieni leirintäalue sen välittömässä läheisyydessä.

Kävimme illalla kävelemässä Korkeasärkän harjulla. Harju olisi noin 2km pitkä, jos sen kävelisi aivan päähän saakka. Aivan ihanat maisemat! Päätimme kuitenkin tehdä paremman tutustumisen kansallispuistoon ja pidemmän lenkin vasta seuraavana aamuna.

Petkeljärven kansallispuiston opastekartta

Kyltin teksti aiheutti väkisinkin sen, että karhu näkyi ainakin muutaman kerran ;)

Varasimme privasaunan heti samalle illalle. Sauna sijaitsee ihanalla paikalla järven rannalla. Kätevää oli se, että saunarakennuksen molemmilla puolilla on omat pukutilat, jolloin tunnin saunavuoro alkoi vuorotellen rakennuksen jommalta kummalta puolelta. Toisin sanoen oman saunavuoron päätyttyä, kukaan ei ollut oven takana odottelemassa omaa saunavuoroa.

Petkeljärven kansallispuiston sauna

Opaste saunalle

Rantasauna Petkeljärven kansallispuistossa

Rantasaunalle

Rantasaunan laituri

Saunasta oli mukava välissä pulahtaa järveen

Sauna oli ihan hillittömän iso ja ihan siitäkin syystä löylykiulussa oli jättipitkävartinen kauha :D

Petkeljärven rantasauna sisältä

Petkeljärven sauna

Kuikan kierros

Kävimme aamulla polkujuoksemassa Kuikan kierroksen. Pituutta reitille tuli parkkipaikalta ja takaisin yhteensä 7,2km. Reitti on todella kaunis ja monipuolinen. Välillä se menee harjun päälle, välillä pitkospuita pitkin suoalueen läpi ja välillä helppokulkuista polkua pitkin metsässä. Mahtava startti päivään!

Kuikankierroksella Petkeljärven kansallispuistossa

Kuikankierroksen harjulla 

Kuikankierroksella polkujuoksemassa Petkeljärven kansallispuistossa

Pieni silta reitin varrella 

Kuikankierroksella Petkeljärvellä

Reitin varrella on myös hieno suoalue pitkospuineen

Muuta

Petkeljärvi centerin takana on entisöityjä juoksuhautoja. Varsinaisia taisteluita alueella ei ole käyty.

Petkeljärvi centerin leirintäalue on pieni, mutta paikkoja on kesällä 2021 tehty lisää. Keskuksessa on suihkut, sauna ja wc:t sekä kemsan tyhjennysmahdollisuus.

Entisöity juoksuhauta Petkeljärvellä

Entisöity juoksuhauta aivan Petkeljärvi centerin takana

Heräsikö ajatuksia tai kysyttävää? Jätä kommentia!

Lisätietoja ja reittikartta Petkeljärvestä tästä linkistä.

Lisätietoja leirintäalueesta tästä linkistä.

 


Kommentit
    September 07 Ikilinkki

Petkeljärvi on tosiaan minunkin mielestäni varsin kiva kansallispuisto, vaikka onkin kooltaan niin pieni. Itse asiassa se on niin pieni, että nykysäännösten mukaan sen ei pitäisi sen vuoksi edes voida olla kansallispuisto! Siitä huolimatta sinne mahtui mukavan monipuolisesti erilaisia maisemia.

Tiina
Tiina
    September 09 Ikilinkki

Tuota en tiennytkään! Aina oppii uutta :)


Lisää uusi kommentti