Lomavinkit.fi - Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi
Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi - Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi
Retkeilyä ja matkailua

Vinkkejä edulliselle autolomalle Norjaan

  • Rondanen kansallispuisto Norjassa


Neljä kesää putkeen, kun reissumme on suunnannut kesällä Norjaan. Tässä meidän vinkkejä ja kokemuksia autoreissusta Norjassa.

Automatkoille kannattaa varata aikaa jo pelkästään mutkittelevien teiden vuoksi, mutta myös upeiden maisemien. Jos matkan varrella on opasteita näköalapaikoista tai nähtävyyksistä, kannattaa pysähtyä, sillä ne yleensä ovat todella upeat. Samoin teiden varsilla olevat taukopaikat on yleensä sijoitettu hienojen maisemien yhteyteen ja ovat todella siistit. 

Nähtävyys automatkan varrella Norjassa
Automatkan varrella kesällä 2018


Nähtävyys automatkan varrella Norjassa

Kannattaa rekisteröityä ennakkoon tietulleja varten Norjan Autopass –järjestelmään. Rekisteröitymällä ennakkoon, säästät rahaa tietullimaksuissa, jotka laskutetaan sinulta jälkikäteen. Jos et tee rekisteröintiä, lasku tulee postitse ja veloitus on korkeimman hintaluokan mukaan. Lisätietoja Autopassista tästä linkistä. Jos taas tie on suljettu puomilla, siihen saattaa käydä suoraan korttimaksu, kuten Rondanen kansallispuistoon johtavalla pikkutiellä.

Norja maantie ja lumiaurakepit
Nuo lumiaurakepit ovat hieman eriä kaliperiä kuin Suomessa :)

Jos suuntana ei ole Pohjois-Norja, edullisinta on ollut aloittaa Norjan reissu Turusta Tukholmaan aamulähdöllä. Hinnat ovat paljon edullisemmat kuin yölaivalla. Esimerkiksi meillä maksoi nyt kesällä 2019 ikkunallinen 2h hytti + auto ja 2 aikuista 45€ kun taas yölaivalla hinta olisi ollut reilusti yli 250€. Toki hinnat vaihtelevat ja riippuvat lähtöpäivästä. Toinen hyvä vaihtoehto on tehdä reissu Ahvenanmaan kautta ja hyödyntää todella edullinen Maarianhamina – Kappelskär reitti Viking Rosellalla. Heinäkuussa 2019 kyseinen matka Ruotsista Ahvenanmaalle päin maksoin 18,50€ sisältäen 2 aikuista ja henkilöauto.

Rosellan aurinkokannella
Rosellan aurinkokannella

Leirintäalueet ovat Norjan puolella olleet tosi siistit ja yleensä hienoilla paikoilla. Wc- ja keittiötilojen käyttö sisältyy yöpymisen hintaan. Suihkusta lämpimällä vedellä pitää yleensä maksaa extraa polettien muodossa, mutta ei kaikilla leirintäalueilla. Yksi poletti maksaa 10-15NOK ja se kestää 4min ajan.

Leirintäalue Norjassa
Maurvangenin leirintäalue lähellä Besseggenin patikointireittiä

Leirintäalue Norjassa
Elstad camping kesällä 2018. Koirat odottavat, kun telttaa pystytetään.

Teltassa nukkumisestakin voi tehdä luksusta. Meillä oli viime reissulla kaikki yöpymiset sähköpaikalla, sillä tällä kertaa mukana oli 160cm leveä sähköpumpulla täyttyvä ilmapatja. Kyllä, luit oikein laugh Olihan ne yöunet paljon paremmat, kun ei koko ajan tippunut kapealta ohuelta alustalta maantasalle. Toki eihän tätä patjaa raahata vaellusreissuilla mukana, mutta näin leirintäalueella ihan huippu.

Telttailu on luksusta kunnon ilmapatjalla
160cm leveä ja 40cm korkea ilmapatja. Luksusta! :)

Jos matkassa on koiria, Ruotsissa on huomattavasti edullisempaa madottaa koirat eläinlääkärin toimesta kuin Suomessa. Esimerkiksi viime vuonna meillä oli koirat mukana ja kun tiedustelin ensin Suomessa eläinlääkärin hintoja madotusta ja leimaa varten, olisi se jossain paikoissa maksanut lähemmäs 100 euroa. Ruotsissa Tukholmasta noin 30km pohjoiseen sijaitsevalla Väsbyn eläinlääkäriasemalla hinta oli 10€/koira omalla lääkkeellä. Kyseinen eläinlääkäriasema on auki myös sunnuntaisin ja lisätietoja löytyy tästä linkistä. Jos matkan tekee Pohjois-Suomesta suoraan Norjaan, madotusta ei tarvitse. Tarkista ajantasaiset tiedot Ruokaviraston sivulta.

Tiina
Share this post: 

Lisää uusi kommentti