Lomavinkit.fi - Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi
Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi - Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi
Retkeilyä ja matkailua

Vinkit Noitatunturin valloitukseen Pyhä-Luoston kansallispuistossa

  • Pyhä-Luoston kansallispuisto, Noitatunturin huipulla

Olen käynyt lukuisia kertoja retkeilemässä Pyhällä ja Noitatunturilla. Ensimmäisiä kertoja olin mukana jo nuorena turistiporukoiden mukana. Voisin siis sanoa, että vaikka aikaa on välissä kulunut, niin tunnen nämä tienoot kuin omat taskuni. Koska tänä kesänä Uhriharjun portaat ovat remontissa, kerron vinkit, miten Noitatunturin huiputus kannattaa tehdä ja miten näet Pyhältä parhaat palat.

Pyhä-Luoston kansallispuisto

Pyhä-Luoston kansallispuisto, Noitatunturin huipulla
Noitatunturin huipulla

Pyhä-Luoston kansallispuiston nimi muuttui 2005. Aiemmin se oli ihan vaan Pyhätunturin kansallispuisto. Reitin lähtöpisteeksi voi valita joko Luontokeskus Naavan tai sitten ajaa vähän ylemmäksi Parkkitien pysäköintialueelle. Tässä karttalinkki. Noitatunturi kohoaa 540m korkeuteen. Reitillä on nousua noin 320m.

Olen vannoutuneesti kulkenut Noitatunturin kierroksen aina samaa reittiä, eli ensin Isokuruun, sieltä Karhunjuomalammen kautta Annikinlammelle ja edelleen Noitatunturille. Paluumatkan olen tehnyt Oravalammen kautta takaisin. Tänä kesänä 2020 se ei kuitenkaan ollut mahdollista, sillä Pyhänkasteenputouksen ja Karhujuomalammen välissä sijaitsevat Uhriharjun portaat ovat remontissa. Tässä linkki reittikarttaan.

Tällä kertaa päätimme ensin käydä Isossakurussa ja siitä Pyhänkasteenputouksella. Sieltä palasimme takaisinpäin ja lähdimme Oravanlammen kautta nousemaan Noitatunturille. Kävelymatkaa tuli yhteensä tälle reitille noin 17-18km. Pelkästään Noitatunturin kierros olisi ollut noin 14,5km. Ennen Oravalammelle suuntaamista, vein koiran takaisin retkeilyautoomme nukkumaan, sillä ikää on jo liikaa näin pitkälle reitille. Aiemmin se on ollut mukana, mutta huomattavasti nuorempana. Reitin voi siis ongelmitta mennä myös koiran kanssa, kunhan se on tottunut kivikkoiseen maastoon.


Koira mukana Pyhä-Luoston kansallispuistossa
Maggie mukana Isossakurussa
Pyhänkasteenputous Pyhä-Luoston kansallispuistossa
Pyhänkasteenputous

Reitti Isostakurusta Orvalammalle on melko tylsä ja kivikkoinen. Oravalammella on nuotiopaikka ja laavu, jonka jälkeen nousu Noitatunturille alkaa. Oravalammelta Noitatunturille nousu on paikoin haastava kivikon vuoksi, mutta kyllä sieltä ihan hyvin pääsee ylös, kun menee rauhassa.

Oravalammen laavu ja nuotio Pyhä-Luoston kansallispuistossa
Oravalammella nuotio ja eväshetki
Reitti ylös Noitatunturille Oravalammelta Pyhä-Luoston kansallispuistossa
Kivikkoinen reitti ylös Noitatunturille
Reitti ylös Noitatunturille Oravalammelta Pyhä-Luoston kansallispuistossa
Kohta perillä huipulla
Noitatunturin huipulla Pyhä-Luoston kansallispuistossa
Huipulla

Noitatunturilta reitti alaspäin Annikinlammen suuntaan on huomattavasti helppokulkuisempi kuin nousu oli Oravalammen suunnasta.

Jos haluat nähdä parhaat palat Pyhän kansallispuistosta ja huiputtaa myös Noitatunturin, suosittelemme tekemään retken näin:

  1. Käy ensin kävellen Isossakurussa ja Pyhänkasteenputouksella
  2. Palaa samaa reittiä takaisin
  3. Ota fillarit alle ja polje huoltoreittiä pitkin Karhunjuomalammelle
  4. Jätä fillarit sinne ja kipaise sieltä Annikinlammen kautta Noitatunturille
  5. Palaa samaa reittiä Karhunjuomalammelle
  6. Fillaroi takaisin lähtöpisteeseen

Näin näet parhaat palat eikä aikaa mene kävelyyn siellä täällä edestakaisin. Toki, jos haluat kävelykilometrejä, niin sitten ainut vaihtoehto on sama kuin me teimme, eli ensin Oravalammelle ja sieltä eteenpäin Noitatunturille. Pyhänkasteenputouksella käynnillä saa vielä vähän lisäkilometrejä.

Karhunjuomalammen päivätupa Pyhä-Luoston kansallispuistossa
Karhunjuomalammen päivätupa

Noitatunturilla oli vain kaksi muuta retkeilijää meidän kanssa yhtä aikaa. Tilaa todellakin on ja maisemat ovat upeat. Hyttysiä oli melko vähän, verrattuna siihen, mitä on annettu ymmärtää. Kannattaa ihmeessä käydä!

Share this post: 

Kommentit

Kommentti: 

Näin ilman pyörää matkustavana kiinnostaisi, että onkohan tuosta remontin valmistumisen aikataulusta tarkempaa tietoa. Ajatuksena on käydä tuolla syyskuussa ja olisi kiva, jos remontti olisi valmis ja reitin pystyisi kiertämään kokonaisuudessaan.

Käyttäjän Tiina kuva
Tiina /
Kommentti: 

Käsittääkseni remontti ei ole tänä kesänä valmistumassa. Kävellen toki pääsee myös, joko samaa reittiä kuin me, tai sitten jättää Isokurun ja Pyhänkasteenputouksen kokonaan välistä. Tosin, jos ei ole aiemmin Pyhällä käynyt, niin kannattaa nämä kyllä käydä katsomassa, eli edes takas kurussa ja kääntyen Pyhänkasteenputoukselta takaisin jatkaen matkaa Oravanlammelle ja sieltä kohti Noitatunturia. Siinä vaan kävellessä Karhunjuomalammelta huoltoreittiä takaisin päin, tuli mieleen, että fillareillahan tästä pääsis nopeammin jos tarkoituksena on vain Noitatunturi huiputtaa laugh

Lisää uusi kommentti

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Lok 08, 15
Käyttäjän Kris kuva