Lomavinkit.fi - Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi
Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi - Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi
Retkeilyä ja matkailua

Viikonloppu Turussa

  • Segway-ajelu Turussa

 

Turku on todella kaunis kesäkaupunki. Aurajoen jokirannan vehreät puut ja värikkäät kukkaistutukset tekevät jokirannasta todella viihtyisän. Olennaisena osana jokikuvaan kuuluvat jokilaivat, sekä Turun uusin aukio - Vähätori. Turussa on paljon tekemistä. Voit tutustua tarjontaan parhaiten Visit Turun sivuilta. Tämän pidennetyn viikonlopun aikana halusimme kokea jotakin uutta ja nähdä hieman tavanomaisesta poikkeavan kohteen. Jotain uutta oli Segway-ajelut jokirannassa ja jotain tavanomaisesta poikkeavaa, oli osallistuminen opastetulle Kakola-kierrokselle.

Segway-ajelut Aurajoen rannalla

Segway-ajelu Turussa

Turun jokirannassa voi vuokrata Segwayitä. Segwayt alkavat olla pikku hiljaa tuttu näky myös Suomen katukuvassa. Laitteista tuli laillisia kulkuvälineitä tieliikenteessä vuoden 2016 alusta lähtien. Segwayillä saa ajaa jalkakäytävillä edellyttäen, että niillä ajetaan enintään kävelyvauhtia. Nopeampaa voi ajaa pyörätiellä ja tällöin pätevät samat säännöt, kuin pyörällä ajettaessa. Lienee sanomattakin selvää, että alkoholin vaikutuksen alaisena ei saa ajaa.

Meillä kummallaan ei ollut aiempaa kokemusta Segwayistä. Ajaminen oli aivan huippuhauskaa ja idean oppi ensimmäisen 5-10 minuutin aikana. Segway Rentalin työntekijä opetti laitteen käytön ja ajamisen erittäin selkeästi. Tässä yhteydessä harjoiteltiin myös laitteeseen nousu ja poistuminen. Tämä oli ehkä se haastavin osuus. Segwayillä ajaminen oli opastuksen ja pienen totuttelun jälkeen todella helppoa. Hetken ajeltua huomasi, kuinka ”automaattisesti” kaikki alkoi sujua. Kun painon laittoi eteenpäin, laite lähti liikkeelle, eikä tätä tarvinnut sen kummemmin edes ajatella.

Aurajoki

Ajelimme tasaisella tiellä ja ihailimme Aurajoen maisemia. Alkuvaiheessa töyssyjen ylitykset eivät tuntuneet kovin hyviltä ideoilta, mutta Segway Rentalin työntekijä näytti vielä erikseen kuinka helposti laitteella pääsee pienet töyssyt yli. Laite kuitenkin tarkkailee Segwayn asentoa 100 kertaa sekunnissa ja siten takaa turvallisen ajoin.

Segwayillä ajamisen hauskuuden ja mukaansa tempaavuuden ymmärtää sen jälkeen, kun on itse käynyt kokeilemassa. Lomavinkit suosittelevat 100%. Segway Rental järjestää myös opastettuja kiertoajeluita.

Katso videolta lisää, miltä ajelut ja Turku näyttivät wink

Kakola-kierros (Kierrokset ovat päättyneet)

philadelphia Kakola

Turun kaupungin keskeisellä paikalla on ollut Kakolan vankila, joka on valmistunut jo vuonna 1853. Rakennusvaiheessa aluetta oli pidetty syrjäisenä, mutta nykyisinhän se on täysin asuinrakennusten ympäröimänä keskeisellä alueella Turun kaupunkia. Kakola on tunnettu pahamaineisista vangeista ja useista vankilapaoista. Vankilatoiminta lakkasi vuonna 2007 ja sen jälkeen se on ollut tyhjillään. Uusi asemakaava tuli voimaan vuonna 2010 ja uusi omistaja onkin suunnitellut rakennuksille ja alueelle täysin uuden käytön. 

Koska Kakolan vankilatilat ovat muuttumassa asuinrakennuksiksi, on nyt viimeisiä mahdollisuuksia päästä tutustumaan alkuperäiseen vankilaan oppaan johdolla. Myöhemmin alueelle jää toki pieni vankilamuseo, mutta muutoin alue tulee muuttumaan melkoisesti. 

Kierros alkoi bussikuljetuksella Aurakadun kiertoajelubussipysäkiltä. Kun saavuimme Kakolaan, meille esiteltiin ensin Kakolan tulevaisuus ja mitä kaikkea muutosta on rakennuksiin tulossa.

Kirjoitus Kakolassa

Varsinainen vankilakerros alkoi matkasellien osastolta, joka on ollut vankien ensimmäinen sijoituspaikka vankilatuomion alussa. Oppaan johdolla lähdimme kiertämään eri osastoja. Oli vaikea kuvitella, että vankila oli ollut suljettuna vain vajaa 10 vuotta. Opas kertoi hurjia tarinoita historiasta ja niitä oli mielenkiintoista kuunnella. Kävimme kiertämässä matkasellien lisäksi mm. verstashuoneen, kirkon, Philadelphia-selliosaston ja eristyssellit.

Kakolan selli

Kakolan eristysselli

Kakolan vankila

Kierros kesti noin 2 tuntia ja se päättyi entisen vankilanjohtajan talolle. Viereisessä hevostallissa tarjottiin kahvia peltimukeista ja Kakolan kakkua. Kakussa oli hauskana yksityiskohtana viila, siis syötävä sellainen laughKahvittelun ohessa sai tutustua vielä valokuvanäyttelyyn, jossa oli myös Kakolasta säilytettyjä tavaroita esillä.

Kakolan kakkua

Kakolan vankilakierrosta voi suositella nimenomaan erilaisena kohteena Suomen historiasta kiinnostuneille. Kannattaa tutustua tarkemmin Kakolan historiaan etukäteen, jotta kierroksesta saa mahdollisimman paljon irti. Hyvät kengät jalkaan ja kesälläkin mukaan pitkähihainen, sillä sisällä oli melko viileä.

Kakola-kierrokset ovat päättyneet, mutta alueella on museo. Tästä lisätietoja.

Kakolan historiaa

Juttu tehty yhteistyössä Visit Turun ja Segway Rentalin kanssa.
www.visitturku.fi
www.segwayrental.fi

Segway-ajelu Turussa
Tiina
Share this post: 

Lisää uusi kommentti

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Lok 08, 15
Käyttäjän Kris kuva