Tallinnan Fotografiska - uutta tekemistä Tallinnassa

Fotografiska Tallinn

Tallinnan Fotografiska - uutta tekemistä Tallinnassa

”Jos lomailee useamman kerran lyhyissä pätkissä, vaikutuksista voi nauttia useammin”, tutkimusprofessori Jari Hakanen vinkkaa Me Naiset –lehdessä. Tämän lisäksi väittäisin, että pieni maisemanvaihdos ja kulttuurielämys virkistävät tavallista arkea. Vaikka suomalaisten into matkustaa Tallinnaan on viime vuosina hiipunut, voin ilokseni kertoa, että nyt sinne on hyvä syy lähteä vaikkapa perinteisellä päiväristeilyllä. Telliskiven alue ja siellä sijaitseva uusi valokuvataiteen museo Fotografiska, ovat ehdottomasti käymisen arvoisia kohteita. Fotografiska ei olekaan mikään ihan tavallinen museo, vaan se on valokuvataiteen lisäksi täynnä elämää, tapahtumia ja lähiruokaelämyksiä. Tässä kokemuksia ja lisätietoja.

Tallinnan Fotografiskan tarina

Ensimmäinen Fotografiska avautui Tukholmaan toukokuussa 2010 ja nykyisin se on yksi Ruotsin suosituimmista nähtävyyksistä. Kun virolainen Maarja Loorents vuonna 2012 vieraili siellä, hän halusi, että samanlainen museo pitää saada myös Tallinnaan. Niinpä ensimmäinen Tukholman ulkopuolelle valmistunut Fotografiska valmistui Tallinaan ja sen avajaisia vietettiin kesäkuussa 2019. Tieto siitä, että Fotografiska ilmestyy Tallinnaan, pidettiin alkuun salassa. Myöskään markkinointiin ei koettu alkuvaiheessa olevan tarvetta.

Tallinnan Fotografiska

Tallinnan Fotografiska

Saavumme Fotografiskaan puolen päivän jälkeen suoraan laivan saavuttua satamaan. Olemme päivä Tallinnassa -risteilyllä ja ryhmämme koostuu vanhoista työkavereista 10-15 vuoden takaa. Vettä sataa ja ilma on kovin syksyinen. Saavumme Fotografiskaan, jonka avarassa aulassa vallitsee lämmin tunnelma. Aulan kahvilasta ja viereisestä myymälästä kuuluu mukava puheensorina. Ihmiset vaikuttavat innostuneilta. Jätämme takit naulakkoon ja pääsemme Fotografiskan Brand Manager Liis Tippelin johdolla tutustumaan rakennukseen ja näyttelyiden tarinoihin. Mielenkiinto on herännyt entisestään.

Sisääntulon yhteydessä on kahvila ja myymälä

Sisääntulon yhteydessä on kahvila ja myymälä

Aloitamme kierroksen ylimmästä kerroksesta, missä sijaitsee ravintola ja ravintolabaari. Täältä aukeaa upea 360° näköala Tallinnan ylle. Vaikka ulkona satoikin vettä, pystyin helposti kuvittelemaan itseni kesäpäivänä kattoterassilla viettämässä aurinkoista päivää kylmän juoman kera. Liis vinkkasi myös tulevista uudenvuodenjuhlista, jolloin tämä on se paikka, mistä näkee mm. koko kaupungin raketit. Fotografiskassa järjestetäänkin paljon tapahtumia, joissa ensisijaisesti korostuu musiikki. Esiintyjänä voi olla R&B artistista Jazziin ja siltä väliltä. Näyttelyt saattavat olla auki jopa puolen yön aikaan.

Ylimmän kerroksen baari

Ylimmän kerroksen baari

Näköala kattoterassilta

Ravintolassa ja alakerran kahvilassa on huomioitu ekologisuus ja kestävä kehitys tarjoten lähiruokaa huolella valituista sesongin mukaisista raaka-aineista hyödyntäen ne juuresta lehteen. Ruokahävikki on minimoitu ja jos sitä jää yli, se kompostoidaan. Hintataso on kaikesta huolimatta edullinen. Menut ja hinnat voit tarkistaa tästä linkistä. Suosittelen kokeilemaan ja kannattaa varata pöytä etukäteen.

Tallinnan Fotografiskan näyttelyt

Ajankohtaiset näyttelyt löydät tästä linkistä.

Missä Tallinnan Fotografiska sijaitsee ja miten sinne pääsee

Fotografiska sijaitsee keskeisellä paikalla Telliskiven alueella osoitteessa Telliskivi 60a/8, Tallinna. Ympärillä on paljon ravintoloita ja pieniä myymälöitä, joista voi ostaa mm. virolaista designia.

Entäpä liikkuminen Tallinnassa? Taksilla vai kävellen? Ehdottomasti kävellen ihan jo herkästi jumittavan liikenteen takia, mutta jos tarve on taksille, niin olen käyttänyt perinteisen taksin sijaan Bolt –sovellusta. Taksi tulee suoraan siihen kohtaan, mistä sen tilaat, sovelluksesta näet, missä kohtaan se on tulossa, määränpään osoite on valmiiksi määritelty, hinta on todella edullinen ja maksu menee suoraan pankkikortilta. Esimerkiksi meidän 5 hengen porukalta tilataksi maksoi mennessä 7,10€ ja takaisinpäin 8,20€. Kuitin saa matkan jälkeen sähköpostiin. Pienemmällä autolla matka olisi ollut noin 3-5€. Boltistä lisätietoja tästä linkistä.

Sade onkin sopivasti lakannut kierroksen jälkeen ja tästä on mukava suunnata Telliskiven myymälöihin.

Tallinnan Fotografiskalle lämmin kiitos ja suositus. Kannattaa käydä tutustumassa!

Yhteistyössä FotografiskaLisää uusi kommentti