Lomavinkit.fi - Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi
Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi - Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi
Retkeilyä ja matkailua

Saariston rengastie - pala kauneinta Turun saaristoa, joka kannattaa kokea

  • Mossala ja lautta Saariston rengastiellä
  • Saaristomaisemaa Saariston rengastieltä yläilmoista

Koe upea Turun saaristo ja lähde Saariston rengastielle. Maisemat ovat käsittämättömän upeat! Matkan voi taittaa millä kulkupelillä tahansa, pyörästä asuntoautoon. Saarelta toiselle liikkuminen on helppoa sujuvien lossi- ja lauttayhteyksien ansiosta. Edellisen kerran kävimme kiertämässä reitin 5 vuotta sitten. Tuolloin jatkoimme matkaa vielä Kustavista Ahvenanmaalle. Tällä kertaa vietimme kolme päivää rengastiellä viettäen yhden yön Paraisilla ja kaksi yötä Mossalassa. Lue lisää ja poimi vinkit talteen.

Saariston rengastie

Saariston rengastie Turun saaristossa
Saariston rengastien maisemia lautasta

Saariston rengastie on noin 250km pitkä, josta ajo-osuutta on noin 220km. Rengastie on avoinna 1.6.20 - 30.8.2020 sekä kolmena viikonloppuna syyskuussa. Muulloinkin voi lähteä, mutta kokonaisuudessaan sitä ei pääse kiertämään ympäri, sillä lautta Houtskäristä Iniöön kulkee vain kesäisin. Houtskärissä voi kuitenkin kääntyä takaisin päin, jolloin muu osuus Saaristotiestä on saavutettavissa läpi vuoden. Kyseinen välimatka, Houtskäristä Iniöön on ainut maksullinen. Kaikki muut lossit ja lautat ovat ilmaisia. 

Starttasimme matkaan torstaina iltapäivästä. Ensimmäiseksi yöpaikaksi valitsimme Paraisilla sijaitsevan leirintäalue Sollidenin. Saavuttaessa perille, uimarannalla oli valtavasti porukkaa, mutta leirintäalueen puolella vain muutama muu auto ja telttailija. Selkeästikin matkailukausi ei ollut vielä täydessä vauhdissa. Yöpyminen ei ollut yleistä leirintäalueiden hintatasoa nähden edullisemmasta päästä. Sähköineen retkeilyautopaikka maksoi 32€.

Solliden leirintäalueella Paraisilla
Perillä leirintäalueella Paraisilla

Solliden leirintäalueella retkeilyautossa
Maisema retkeilyautosta

Meillä oli pyörät mukana, joten illalla poljimme vielä kylille. Paraisten keskustaan onkin vain parin kilometrin matka. Olipa kiva käydä ajelemassa ja nähdä ihmisiä pitkän kevään hiljaiselon jälkeen.

Solliden leirintäalueella retkeilyautossa
Seuraavana päivänä 

Solliden leirintäalueen uimaranta Paraisilla
Aamulla uimaranta oli aivan tyhjä 

Perjantaina jatkoimme matkaa lopulta aina Houtskärin Mossalaan asti. Olisimme viettäneet toisen yön Kittuisin lerintäalueella, mutta sepä olikin vielä kiinni. Olisi ollut kiva käydä katsomassa, onko netistä löytyvissä arvosteluissa mitään perää. Matkan varrella Nauvossa on isompi kauppa ja myös Alko.

Jono ensimmäiseen lauttaan
Jonossa ensimmäiseen lauttamatkaan

Saariston rengastien lautassa
Lautassa ja mahtava ilma oli olla kannella

Saariston rengastien lautassa

Mossalan leirintäalue oli viime kerrastakin tuttu, sillä 5 vuotta sittenkin yövyimme täällä. Tuolloin oli todella kylmä ja sateista ja vaihdoimme teltassa yöpymisen viime metreillä lämpimään mökkiin. Nyt kyseiset mökit oli purettu ja uudet rakenteilla. Tällä kertaa saimme nauttia ihan uskomattoman upeasta auringonpaisteesta ja lämmöstä. Matkailuauton leirintäaluemaksu oli vain 21€ Caravan -kortilla.

Mossalassa on hieno näköalatorni ja upeat rantakalliot, jossa voi ihailla auringonlaskua. Kylläpä olikin upeat auringonlaskut, molempina iltoina. Varattiin myös toiselle illalle privasauna, ja voin kertoa, että löylyt oli kohdillaan. Välissä oli mukava pulahtaa mereen.

Mossalan näköalatorni Saariston rengastiellä
Näköalatorni

Auringonlasku Mossalassa
Auringonlaskun aikaan

Auringonlasku Mossalassa
Auringonlasku heart

Mossalan leirintäalueen privasauna
Privasauna

Sunnutaiaamuna päätimme lähteä ensimmäisellä lautalla Iniöön, ihan vaan siksi, että varmasti mahdumme jompaan kumpaan päivän kahdesta ekasta lautasta. Aikataulut Houtskär - Iniö reitistä näet tästä linkistä. Tänä vuonna henkilöautopaikka maksoi 40€ ja asuntoauto 75€. Hinnat sisältävät henkilömaksut.


Merimaisemaa välillä Mossala - Iniö

Iniössä seuraavan lautan odotteluun olikin sitten ruhtinaalisesti aikaa, nimittäin melkein neljä tuntia. Iniö - Kustavi välin lauttarannassa on mukavan näköinen uimaranta ja kiva kahvila. Moni laiskotteli rannalla tai sitten ihan vaan satama-alueella asfaltilla. Iniö-Kustavi -välin lautta-aikataulut näet tästä linkistä.


Yksi lautta oli vielä Iniössä ennen viimeistä Kustavin lauttaa


Ranta Kustavin lautan satamassa Kannvikissä


Jonoa on jo ehtinyt muodostua, mutta silti kaikki mahtuivat lauttaan.


Tässä vielä onnellinen matkustaja ennen viimeistä lauttaa heart

Reissu oli aivan ihana ja virkistävä, kaikella tavalla onnistunut. Lähtisin heti uudestaan, eli jos olet miettinyt tekemistä kesälle ja olet joskus miettinyt Saariston rengastielle lähtemistä, niin lähde ihmeessä!

Kustavista mahdollisesti luvassa juttua vielä myöhemmin.

Tästä pääset lukemaan kirjoituksen 5 vuotta sitten, jolloin jatkoimme matkaa Kustavista Ahvenanmaalle.

Lue lisää Saariston Rengastiestä tästä linkistä.

Jos tykkäsit kirjoituksesta, klikkaa tykkään. Herättikö ajatuksia tai kysyttävää? Jätä kommentia smiley

Tiina
Share this post: 

Lisää uusi kommentti