Saanatunturin vaellus

Maisemaa matkalla Saanatunturille

Saanatunturin vaellus

Saanatunturi on yksi Suomen suosituimmista tunturivaelluskohteista. Reitti on vain 4 kilometriä pitkä suuntaansa ja nousuosuutta tälle 1029 metriä korkealle tunturille tulee vähän reilu 500 metriä. Reitti on mielestäni todella helppokulkuinen ja ylhäältä avautuvat upeat maisemat Kilpisjärvelle ja aina kauempana näkyville lumihuippuisille vuorille. Tässä kokemukset heinäkuulta 2017, kun olimme matkalla Kilpisjärven kautta Norjaan. Videolla kuvattu reittiä ja koirien kanssa patikointia.

Majoitus Kilpisjärvellä

Mökkimajoitus Kilpisjärvellä

Majoituskapasiteetti taitaa olla Kilpisjärvellä melko vähäinen. Suosituimpana ajankohtana kaikki majoituspaikat ovat melkein kokonaan varattuja ja jäljellä olevista huoneista tai mökeistä voi pyytää korkeaa hintaa. Meillä oli tarkoitus yöpyä Kilpisjärvellä kaksi yötä, mutta päädyimmekin yöpymään vain yhden yön, koska hinta oli melkein kolme kertaa enemmän kuin esimerkiksi Levillä, jossa majoituskapasiteetista on puolestaan ylitarjontaa kesällä. Mökkimajoitus heinäkuussa 2017 Kilpisjärvellä maksoi 120eur/yö ja tämä oli ainut, mikä oli enää vapaana. Levillä puolestaan saunallinen huoneisto maksoi 46ur/yö. Jos haluat halvemmalla majoittua Kilpisjärvellä, niin kannattaa varata majoitus ajoissa. Toinen hyvä vaihtoehto on telttailu tai asuntovaunu/-auto.

Vaellus Saanatunturille

Saanatunturin reitin varrelta

Merkitty reitti lähtee Kilpisjärven retkeilykeskuksen pihasta ja matka tunturin päälle on vain 4 kilometriä pitkä. Alhaalla reitin alkuosuudessa oli kivikkoista polkua ja paikoin pitkospuita helpottamassa kävelyä. Ylösnousuosuutta helpottamaan rakennetut vanhat portaat on nyt purettu ja tilalle on rakennettu uusi reitti. Matkan varrella rinteessä on saksalaisten vartiopaikkoja ja muuta sotilasromua. Lue uuden reitin kokemuksia alhaalta kommentista!

Reitti Saanatunturille

Saanatunturin portaat vuonna 2017

Kuvan portaat ovat vuodelta 2017. Nykyisin sinne on rakennettu uudet ja reitti kulkee hieman eriä kautta.

Portaat Saanatunturille

Kuvan portaat vuodelta 2017. Silloinkaan ne eivät olleet ylös saakka.

Maasto on helppokulkuista ja ehkä yksi helpoimmista tunturimaastokohteista, koska ylhäällä reitin varrella ei ole yhtään kivikkoa vaan melko tasaista polkua. Toki matka taitetaan kokonaisuudessaan ylämäkeen ja vastaavasti takaisin tullessa odotettavissa on pelkkää alamäkeä. Myös koirille reitti on helppo kulkea.

Polku ylös Saanan huipulle

Polku huipulle

Koirat Saanatunturin huipulla

Huipulla

Vieraskirja Saanatunturin huipulla

Ylhäällä huipulla on vieraskirja, johon voi jättää omat puumerkit. Hauska idea.


Kommentit
Jussi
    September 17 Ikilinkki

Moikka
-70 luvun lopussa ja 2016 tullut käytyä Saanatunturin huipulla. Ensimmäisellä kerralla ei ollut vielä edes portaita. Hyvin leikattu video. Sopivan pituinen.. hyvä laatuinen.

Tiina
Tiina
    September 19 Ikilinkki

In reply to by Jussi

Kiitos Jussi kommentista! Maisemat on varmaan samanlaiset kuin -70 luvulla, ehkä polku on tässä välissä muodostunut selkeämmin :D Tosi mukava reitti kyllä oli. Saas nähdä millaset uudet portaat tulee olemaan.

Einari
    October 03 Ikilinkki

En tiedä sitten reitti oli vuonna 2017. Vinkkinä blogin lukijoille, niin nykyään Saanan juurelta lähtevän(tätä ennen pitkospuita ja kivikkoa) hiekkatien jälkeen tulee ~100 askeleen portaat, jotka eivät pitkälle vie. Portaiden jälkeen tolppien osoittama reitti ei ole mitään heikkatietä saati sitten helposti kuljettavaa tasaista polkua. Toki matkalle mahtuu muutama tasaisempi osuus, mutta valtaosa matkasta ei ole tasaisella kivettömällä polulla kävelyä. Jos joku luulee, niin portaat eivät todellakaan vie ylös asti. 4 kilometrin matkasta huipulle on vajaa 3 kilometriä pelkkää nousua ja valtaosa kivien seassa.

Aihe
Saanan reitti nykyään.
Tiina
Tiina
    October 03 Ikilinkki

In reply to by Einari

Kiitos Einari ajantasaisesta tiedosta ja päivityksestä! Olemme käyneet vain ”vanhan reitin” aikaan, niin tosi hyvä, että kirjoitit päivitettyä tietoa! Kiitos! :)
Mukavia reissuja!


Lisää uusi kommentti