Lomavinkit.fi - Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi
Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi - Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi
Retkeilyä ja matkailua

Ryten - Mukava ja helppo patikointireitti Lofooteilla

  • Ryten huipulla Lofooteilla

Ryten patikointireitti Lofooteilla on luokiteltu eri sovellusten mukaan keskivaikeaksi reitiksi, mutta itse luokittelisin sen helpoksi verrattuna muihin keskivaikean luokituksen saaneisiin reitteihin. Ainoastaan alkutaipaleella on jyrkempää nousua, mutta muuten reitti on helppokulkuista nousten alun jyrkemmän kohdan jälkeen loivasti kohti huippua. Tässä meidän kokemukset Rytenin reitistä.

Ryten patikointireitti Lofooteilla
Ryten patikointireitin kivellä
Ryten on tunnettu tästä kivestä

Ryten patikointireitti sijaitsee Lofooteilla, minne on esimerkiksi Reinestä noin puolen tunnin ajomatka. Tässä tarkempi karttalinkki parkkipaikalle. Laitoimme Outt -sovelluksen karttalinkin mukaan navigoinnin, jolloin päädyimme ensin yksitysen talon pienelle parkkipaikalla, joka oli maksullinen. Kyltissä oli puhelinnumero, johon olisi voinut soittaa. Päätimme kuitenkin jatkaa matkaa Googlen opastamalle parkkipaikalle eteenpäin, mistä löytyikin iso maksullinen parkkipaikka. Retkeilyautosta veloitettiin 100NOK /päivä ja onneksi tämänkin pystyi maksamaan kortilla. Saavuimme parkkipaikalle noin klo 10 aikaan aamulla ja tilaa oli runsaasti. Reitilläkään ei ollut vielä montaa retkeilijää meidän lisäksi alkutaipaleen aikana.

Ryten patikointireitin parkkipaikka
Parkkipaikka

Ryten patikoinireitille tulee pituutta edestakaisin 7,5km. Nousua on luvassa 540m. Aikaa kannattaa varata noin kolmisen tuntia, riippuen toki taukojen pituudesta.

Polku lähtee heti parkkipaikan päädystä, "lammaskarsinoiden" läpi suunnaten ensimmäiseen nousuun. Pakko erikseen mainita, että Ryten patikointireitti oli parhaiten opastettu  meidän kulkemista reiteistä. Sinne oli myös useita pitkospuita viety helpottamaan kulkemista "kuivin jaloin".

Ryten patikointireitin polkua
Polku parkkipaikalta varsinaiselle reitille
Pitkospuut Ryten patikointireitillä Lofooteilla
Pitkospuut heti alkutaipaleella

Ensimmäinen nousu oli jyrkin, mutta sen jälkeen helpottaa vähäksi aikaan. Yhteen jyrkemäpään kohtaan oli myös laitettuna kettinkiä, josta sai hyvin tukea. Ehkä enemmän tälle apuvälineelle olisi käyttöä, kun kallio on märkä ja liukas.

Ryten patikointireitin maisemaa kuvattuna taaksepäin
Maisemaa ensimmäisen nousun jälkeen taaksepäin. Kiva telttapaikka vai mitä?
Ketju helpottamassa kulkua Rytenin patikointireitillä Lofooteilla
Kettinki helpottamassa kulkemista. Tässä kuvassa ollaankin tulossa jo alaspäin.
Pitkospuut jatkuvat Rytenin patikointireitillä
Tasaista maastoa pitkospuiden kera

Reitti lähtee uudestaan nousuun. Upeista maisemista pitää huolen Kvalvikan ranta, joka alkaa jo näkyä reitin varrelta. Tuuli hieman yltyi, mutta siltikään ei vielä tässä vaiheessa ollut takille tarvetta.

Ryten patikointireitin polkua
Helppokulkuista polkua loivaan ylämäkeen
Ryten patikointireitti Kvalvikan ranta
Kvalvikan ranta näkyy jo
Kvalvika ranta taustalla
Pieni huilitauko

Vaikka loppua kohti reitti jyrkkenee, polku oli tosi helppokulkuinen. Pilvisellä säällä pilvet saattavat olla jo tällä tasolla, joten loppureitillä ei sitten näekään mitään alas. Toki, voihan sekin olla elämys kävellä "pilvien päällä". Valitsisin kuitenkin retkeilypäivän, jolloin on selkä ilma.

Maisemaa Ryten patikointireitiltä taaksepäin
Maisemaa taaksepäin
Ryten patikointireitti Kvalvikan ranta
Melkein huipulla

Juuri ennen Rytenin huippua on kivi, joka on reitin yksi suosituin kuvauskohde. Jotkut istuivat kivellä, jotkut jopa roikkuivat siinä (alla on sen verran kalliota, että se on mahdollista). Varsinaisesti kuvausjonoa ei ollut, mutta kun olimme paluumatkalla, ihmisiä oli jo kerääntynyt kiven läheisyyteen odottelemaan omaa vuoroa.

Ryten kuvauspaikalla kiven päällä
Kivellä
Kuvauspaikalla Ryten patikointireitillä
Myöhemmin oli jo paljon ihmisiä kuvauspaikalla

Tästä kiveltä on enää muutama satametri huipulle saakka. Kävimme siellä pyörähtämässä, jonka jälkeen lähdimme suuntamaan samaa reittiä takaisin autolle.

Ryten huipulla
Huipulla

Reitti soveltuu hyvin myös koiran kanssa kuljettavaksi ja monella olikin koira siellä mukana. Samaan reittiin voi yhdistää retkeilyn myös Kvalvikan rannalle, sillä alkumatka kulkee täysin samaa reittiä, jonka jälkeen se haarautuu joko Rytenille tai Kvalvikalle.

Heräsikö ajatuksia tai kysyttävää? Jätä kommentia!

Tässä linkki Norjan reissun koosteeseen.

Tiina
Share this post: 

Kommentit

Kommentti: 

Kauniita kuvia! Rytenin reitti vaikuttaa hienolta. Me olimme juuri Lofooteilla ja pilvet olivat niin alhaalla, että huiput olivat niiden peitossa. Lisäksi satoi, joten patikat jäivät tekemättä. Patikointi ehdottomasti Lofooteilla kiinnostaa ja varmasti vielä uudelleen sinne palaamme.

Käyttäjän Tiina kuva
Tiina /
Kommentti: 

Lofoottien maisemat ovat hienot, satoi tai paistoi, mutta harmillista, jos koko ajan on ollut pilvistä tai sateista. Onneksi aina voi palata ja seuraavalla kerralla sitten toivottavasti paremmat ilmat, jotta pääsee myös patikoimaan. Huipulta avautuu upeat maisemat joka puolelle heart

Lisää uusi kommentti