Praha maraton

Praha maraton loppusuora ennen maalia

Praha maraton

Harrastatko kestävyysjuoksua? Jos et, niin kohta saatat aloittaa, sillä melkeinpä kuka tahansa voi juosta maratonin suunnitelmallisen harjoittelun jälkeen. Itse en näytä yhtään tyypilliseltä juoksijalta, mutta silti, täyspitkiä maratoneja olen juossut neljä ja lisää on varmastikin tulossa. Tällä kertaa juoksin enimmäistä kertaa ulkomailla ja kohteeksi valikoitui Praha ja siellä järjestettävä maraton. Kerrassaan loistava kokemus ja voin kyllä suositella Prahan maratonia muillekin. Tässä kuvia reitiltä ja kokemuksia tapahtumasta.

Reitti – Praha maraton

Praha maratonin lähtösuoralla

Lähtösuoralla

Reitti lähti vanhasta kaupungista, jonka läpi juostiin uudestaan noin 13km kohdalla. Maali oli samassa paikassa kuin lähtö. Juoksijoita oli yli 10000. Lähtöviivan ylittämiseen meni noin 15min, mutta sen jälkeen ruuhkia ei ollut missään vaiheessa.

Reitti kulki suurimmaksi osaksi jommalla kummalla puolella Vltava jokea ja mikä parasta, Prahan maratonin reitti on erittäin tasainen.Keskustassa ja Vanhan kaupungin alueella on jonkun matkaa mukulakiveä, mutta itseä ne eivät haitanneet yhtään. Ehkä nopeammin juosseilla niissä saattoi olla haasteita tai jos ne olisivat olleet märät.

Kaarlensillalla maratonilla

Kaarlensillalla

10 km kohdalla

10 km kohdalla

Noin 13km kohdalla uudestaan vanhan kaupungin läpi

Noin 13km kohdalla uudestaan vanhan kaupungin läpi

Tanssiva talo Prahassa

Tanssiva talo

Staropramen 26km kohdalla

Staropramen 26km kohdalla

31km kohdalla

31km kohdalla

Prahan maratonin reittikartta

Reittikartta

Lähdin matkaan rauhallisesti ja samaa tahtia jaksoin hyvin 34km saakka. Tämän jälkeen alkoi olla sen verran kipeät reidet, että muutamat keskustelut sai itsensä kanssa käydä, että maaliin pääsi. Mutta se tunne kun pääset ylittämään maaliviivan, se on aivan sanoin kuvaamaton!

Maaliin Prahan maratonilla

Maaliin

Sää Prahan maratonilla 2019

Sää oli puolipilvinen, max +10astetta, mutta se tuntui paljon kylmemmältä viileän tuulen vuoksi. Ensin ajattelin, että kevyt takki on liikaa, mutta loppujen lopuksi, en riisunut sitä kertaakaan pois päältä. Sitä vastoin kanssatoverit näyttivät palelevanja monella oli loppumatkasta jätesäkki tai vastaava muovi leikeltynä päälle.

Juomapisteet

Puolimaratonin kohdalla

Puolimaratonin kohdalla

Pakko ihan erikseen mainita, että ensimmäinen juomapiste oli joskus 6km jälkeen. Itsellä tuppaa olevan jano ensimmäisten kilometrien jälkeen ja onneksi oli vesipullo alkumatkaa matkassa, sillä 3km kohdalla olevalla pisteellä ei ollut vielä mitään tarjottavaa. 6km jälkeen juomapisteitä oli n.3km välein, vuorotellen urheilujuomaa + vettä tai pelkästään vettä. Useilla pisteillä oli myös banaaneja, appelsiineja, suolaa ja sokeria. Yhdet legendaariset banaaninkuori -lipat meinasin heittää, mutta onneksi en kaatunut.
Myös wc:t oli sijoitettu juomapisteiden läheisyyteen, mutta niitä oli aina max 4 per/asema, joten ihmiset joutuivat jonottamaan niihin. Ylläri, miehet olivat rivissä pitkin matkaa heti kun vähän vihreää heinää jossain kasvoi, mikä siis hyvä, ettei naiset joutuneet kovin kauan jonottamaan bajamajaan :D

Ohjelma reitin varrella

Ohjelma reitin varrella

Matkan varrella oli useita bändejä ja dj:tä soittamassa musiikkia. Siltikin, olisin toivonut niitä enemmän, mutta omiin korvanappeihin en kertaakaan turvautunut. Fiilis oli huippu ja ihmiset kannustivat. Ehdottomasti parhaat kaksi kannustajaa olivat suomalaiset naiset, jotka olivat suomiväreissä lippuineen, huusivat ja juoksentelivat ympäriinsä. Tsemppi tuli todella tarpeen!

Muuta

Kisaexpo Prahassa

Kisaexpo

Ennen kisaa juoksunumerot noudettiin kisaexposta, joka oli aivan toisella puolella kaupunkia. Todennäköisesti tämä sijaitsee aina täällä samassa paikassa. Osallistumismaksun mukana sai mm. Adidaksen kevyen juoksutakin. Alueella oli lukuisia kojuja, mistä sai ostaa mm. juoksuvaatteita. Näiden lisäksi ständeillä mainostettiin maratontapahtumia ympäri Eurooppaa. Tässä vaiheessa ennen tulevaa maratonia ei hirveästi kiinnostanut tutustua muihin kohteisiin, mutta nyt maraton jälkeen kyllä kiinnostaisi :)

Samalla Prahan reissulla kannattaa tietysti tutustua myös Prahan nähtävyyksiin. Näistä lisää Lomavinkkien aiemmasta Prahan postauksesta.

Lisätietoja Prahan maratonista tästä linkistä.

Oletko itse juossut maratonin ulkomailla. Jos olet, niin suosittelisitko kyseistä tapahtumaa?Lisää uusi kommentti