Patikointi Alta-Kanjonilla Pohjois-Norjassa

Alta-kanjonin sivuhaara

Patikointi Alta-Kanjonilla Pohjois-Norjassa

Alta-Kanjoni, toiselta nimeltä Sautson kanjoni sijaitsee Pohjois-Norjassa Altan kunnassa, joka on yli 1200km päässä Helsingistä. Rovaniemeltä matkaa kertyy reilu 500km. Kanjoni on noin 12km pitkä ja syvyyttä sillä on 300 metristä 420 metriin. Näillä mitoilla se on Pohjois-Euroopan suurin kanjoni. Kanjonista ja patikointireiteistä ei löydy paljoakaan tarkempaa tietoa, joten tässä kootusti vinkkejä, jos suunnittelet matkaa Pohjois-Norjaan ja vaellusta kanjonilla.

Saapuminen Altaan

Matkalla Altaan

Matkalla Altaan

Valitsimme kulkupeliksi auton, vaikkakin ajomatka oli todella pitkä. Tähän ratkaisuun päädyimme ensinäkin siksi, että matkassa olivat koirat ja toiseksi matkanvarrella oli useita välietappeja. Norjan puolelle ajoimme Kilpisjärven kautta ja takaisin Suomeen suorinta tietä Altasta. Täytyy sanoa, että yksi kauneimmista teistä oli nimenomaan reitti Kilpisjärveltä vuonojen reunoja pitkin Altaan. Upeat ja lumoavat maisemat!

Alta-Kanjoni

Alta-Kanjoni

Kyselimme majoituskohteesta tarkemmat koordinaatit kanjonille, jonne voi kävellä kahdesta eri suunnasta. Toinen reitti on Gargiasta, josta voi valita joko noin 4km polun suuntaansa tai noin 7km polun suuntaansa, joka vie lähemmäksi ja paremmille näköalapaikoille. Toinen vaihtoehto olisi saapua kaupungin ja joen toista puolta autolla Stillaveiania pitkin Sautson padolle.Autolla ei kuitenkaan pääse koko matkaa, sillä puomi on vastassa ja matkaa on jatkettava joko jalkaisin tai pyörällä noin 7km. Toki alueen paikalliset matkanjärjestäjät järjestävät padolle retkiä autolla ja heillä on avain puomiin.

Patikointireitti Gargiasta

Tie Gargiasta Alta Kanjonille

Valitsimme patikoinnin lähtöpisteeksi Gargian, koska halusimme kävellä polkua pitkin ja tämä oli mukavampi valinta myös koirien kannalta. Koska alkukesä on ollut kylmä, maastossa oli edelleen lunta ja purot runsasvetisiä, päätimme retkeillä ainakin tämän lyhyemmän reitin, jonka varrella ei ole purojen ylityksiä.

Ajo-ohje:  Gargian fjellstuen ohi n. 4km, jossa autoille parkkipaikka vasemmalla puolella kallion päällä. Karttalinkki tässä.

Alta-kanjonille parkkipaikka

Patikointireittiä ole juurikaan merkitty millään tavalla luontoon (Teksti on kirjoitettu v. 2017 ja tämä on voinut muuttua). Polku lähtee kuitenkin suoraan parkkipaikalta ylöspäin. Maasto on erittäin helppokulkuista. Ajoittain polku on mutainen ja märkä, joten kannattaa huomioida kenkävalinnassa.

Reitti haaraantuu noin reilun kahden kilometrin jälkeen ennen ensimmäistä puron ylitystä. Vasemmalle lähtiessä on tämä lyhyempi reitti kanjonille, ja suoraan eteenpäin jatkettaessa pidempi. Ensimmäisellä purolla olikin vietynä pari lankkua, joita pitkin puron pääsi ylittämään. Ylitimme puron ja kävimme jonkin matkaa kävelemässä kanjonin sivuhaaran reunalla. Toista puron ylitystä emme käyneet katsomassa, joten nyt ei ole tietoa, olisiko sinnekin viety laudanpätkät.

Sautson kanjonille patikointireittien haarautumiskohta

Palasimme takaisinpäin ja jatkoimme lyhyempää reittiä kanjonille ja perillä olikin mukavasti tehty pieni nuotiopaikka. Keräsimme risuja pitkin matkaa ja pari pientä halkoa kannettiin mukana, jotta nuotio saatiin tehtyä ja makkarat paistettua.

Nuotiopaikka Alta-kanjonin lyhyemmällä reitillä

Heti kun vähänkin pysähtyi paikalleen, niin sääskiä ja mäkäräisiä oli ihan kiitettävästi ympärillä. Nuotion savu karkotti nämä pois ja saimme täysin rauhassa istuskella ja ihailla maisemia. Muita retkeilijöitä ei näkynyt missään.

Jos meillä ei olisi ollut koiria mukana, lähinnä vanhinta koiraa, olisimme ehdottomasti kävelleet pidemmän reitin tai molemmat. Toki tähän olisi vaikuttanut myös se, että olisiko toisella puron ylityksellä ollut lankkuja vietynä. Joka tapauksessa Altan kanjoni on oikein mukava ja helppo päiväretkikohde.


Kommentit
Teuvo
    July 25 Ikilinkki

Kiitos vinkistä. Olimme autoilemassa Norjassa. Kävimme tämän jutun innoittamina patikoimassa lyhyemmän reitin. Kyllä kannatti!

Tiina
Tiina
    July 25 Ikilinkki

In reply to by Teuvo

Hei Teuvo, Kiitos kommentista! Mahtava kuulla, että kirjoituksesta on ollut hyötyä ja että olette näillä ohjeilla päässeet perille :)

Teemu Marjeta
    July 14 Ikilinkki

Nyt täytyy kyllä hieman tarkentaa tuota tekstissä ollutta kuvausta. Parkkipaikalta tosiaan pääsee kahteen eri paikkaan. 4km päässä on Vähäniva, joka sekin on käsittääkseni hieno paikka. Jos taas haluaa nähdä varsinaisen Altan kanjonin, niin ainoa vaihtoehto on kävellä se reilun 6km matka kanjonille. Parkkipaikan opasteissakin nimenomaan sanotaan, että kanjonille päästäkseen on käveltävä suoraa reittiä ja vasemmalle haarautuva reitti ei vie kanjonille. Meilläkin meni tämän jutun luettua vähän aikataulu tiukoille, kun luulimme selviävämme yhteensä 8km patikoinnilla kanjonille ja takaisin ”lyhyttä reittiä”. Todellisuudessa matkaa tulee siis opastaulun tiedon mukaan 12,6km, jos haluaa nähdä Altan kanjonin. Sinne menee vain yksi reitti.

Aihe
Tarkennusta
Tiina
Tiina
    July 14 Ikilinkki

In reply to by Teemu Marjeta

Moikka Teemu, kiitos reittitarkennuksesta! Pidempi reitti vie varmastikin lähemmäksi ja paremmille näköalapaikoille.

Kiva, että siellä on nykyisin opastetaulut!

Olisi muuten kiva saada opastetaulusta kuva tännekin. Jos joku käy, niin olisiko mahdollista lähettää kuva? :)

 

 


Lisää uusi kommentti