Lomavinkit.fi - Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi
Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi - Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi
Retkeilyä ja matkailua

Ohtakari, Tauvo ja Hailuoto - Upeat hiekkarannat Länsi-Suomessa Pohjois-Pohjanmaalla

Kaikki tietää, missä Yyteri ja Kalajoki sijaitsee, mutta kuinka monelle on tuttuja muut Länsi-Suomen rantahelmet? Yövyimme Ohtakarissa, Tauvossa ja Hailuodossa ollessamme matkalla Lappiin. Jokaisessa näistä löytyy kilometrien pituiset uskomattoman upeat hiekkarannat. Ohtakarista Hailuotoon on matkaa noin 250km ja Tauvo sijaitsee siinä matkan varrella. Ehdottamasti käymisen arvoiset kohteet! Lue lisää.

Ohtakari

Ohtakari sijaitsee Lohtajalla, 44km päässä Kokkolasta. Se on saari, minne menee tie. Ohtakarintien varrella on molemmin puolin todella upeat hiekkarannat, joista voi valita vaikka tuulensuunnan mukaan, kummalle puolelle menee. 


Vattajan rannalla

Yöpyminen matkailuautossa -tai vaunussa on kiellettyä yleisillä parkkipaikoilla, mutta Ohtakarin sataman vierestä löytyy ainakin toistaiseksi matkaparkki, jossa voi yöpyä. Yöpyminen maksoi 15€ / yö kesällä 2020, sisältäen vedet, wc:t, suihkut ja kemssan tyhjennyksen (todella siisti tyhjennyspaikka!). Yöpyminen maksetaan Katiskabaariin. Alueella on myös sähkötolppapaikkoja. Alueen vuokrasopimus on päättymässä vuoden lopussa, joten vielä ei ole tietoa, onko matkaparkkia kesäkaudella 2021 tai että missä se sijaitsee.


Ohtakarin satama ja tie perille

Rantojen lisäksi Ohtakarissa on luontopolku sekä näköalatorni. Polku oli ajoittain hieman upeenkasvanut. Myös merimuseo löytyy, mutta se oli vielä suljettuna, kun me kävimme.


Ohtakarin luontopolku

Ohtakarin näköalatorni

Seuraavana aamuna kävimme lenkillä Kalssonnokassa ja takaisin. Siellä olikin ”muutama” lintu. Lähellä on myös lintutorni, minne pääsee tähystelemään.


Lenkillä vuoroin vesisateessa ja vuoroin auringonpaisteessa

Tauvon uimaranta

Tauvon uimranta Siikajoella Pohjois-Pohjanmaalla Länsi-Suomessa

Tauvon uimaranta sijaitsee Siikajoella, vajaan 30km päässä Raahesta. Kyseessä on virallinen uimaranta. Päädyimme tänne puolisattumalta, kun etsimme sopivaa yöpaikkaa seuraavaksi yöksi. Täältä löytyikin tosi rauhallinen ”puskaparkki” upeiden maisemien kera.

Pitkospuut Tauvon uimarannalle
Reitti rannalle

Vieressä on satama ja Tauvon kesäkahvila. Parkkialueella on myös nuotiopaikka. Illalla oli mukava katsella auringonlaskua aaltojen vain pauhaessa taustalla.

Puskaparkissa Siikajoella
Parkkipaikalla
Tauvon satama
Alue yläilmoista 

Seuraavana päivänä jatkoimme matkaa, mutta sitä ennen ostimme kioskista aivan älyttömän hyvää mansikkapiirakkaa matkalle mukaan. Vink vink! wink

Hailuoto

Hailuodon hiekkarannat
Hailuodon pitkät hiekkarannat

Hailuoto on saari, minne pääsee lautalla. Oulusta matkaa lauttarantaan tulee noin 25km. Lautta on ilmainen ja se liikennöi kesäaikaan puolen tunnin välein. Tästä linkistä näet lautta-aikataulut. Lauttamatka on 7km pitkä ja kestää noin 25 minuuttia.

Hailuodon lautalla
Lautalla

Edellisen kerran olin käynyt Hailuodossa reilu 30 vuotta sitten. Päällimmäisenä muistoissa oli pitkät hiekkarannat.

Hailuodossa matkailuautossa- tai vaunussa yöpymistä on rajoitettu kieltomerkein, mutta Marjaniemen majakan läheisyydestä vierasvenesataman yhteydessä sijaitsee matkaparkki. Läheltä löytyy myös ne pitkät hiekkarannat. Yöpyminen maksoi 20€ / yö kesällä 2020, sisältäen vedet, wc:t ja suihkun. Huomiona ehkä, että suihku sijaitsee wc:n yhteydessä eikä niitä ollut kuin yksi miehille ja yksi naisille.

Hailuodon rannan kävelyreitit
Rannan läheisyydessä on ihanat kävelyreitit
Hailuodon matkaparkki Marjaniemessä
Vierasvenestama ja matkaparkki
Marjaniemen matkaparkki Hailuodossa
Matkaparkki
Retkeilyautossa ruoanlaittoa
Ihan kiva maisema oli keitellä perunoita laugh

Hailuossa rantojen, majakan ja luontoreittien lisäksi on pari kauppaa sekä myös Hailuodon panimo. Marjaniemestä matkaa keskustaan tulee noin 10km suuntaansa.

Meidän matka Helsingistä Rovaniemelle kesti ennätykselliset 7 päivää. Yhtään kohdetta en jättäisi välistä pois, jos vain on aikaa reissailla lyhyin välietapein. Myöhemmin tarkemmin vielä reitti ja muut matkan varrella valitut yöpaikat hyvine ja huonoine puolineen.

Heräsikö ajatuksia tai kysyttävää? Jätä kommentia! Jos pidit kirjoituksesta, klikkaa tykkään.

Lisää uusi kommentti

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Lok 08, 15
Käyttäjän Kris kuva