Neljä retkikohdetta 1-2 tunnin päässä Helsingistä

Iso-Valkeen retkeilyreitti Somerolla

Neljä retkikohdetta 1-2 tunnin päässä Helsingistä

Olemme tehneet useita reissuja viikonloppuisin lähialueiden retkeilykohteisiin. Elo-syyskuun aikana kävimme Iso-Valkeella Somerolla, Saaren kansanpuistossa Tammelassa, Ölmosin rannalla Kemiönsaaressa ja Köttbodassa Porvoossa. Tässä kootusti kyseiset retkikohteet, jotka sijaitsevat noin yhden - kahden tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Lue meidän kokemukset ja nappaa tästä vinkkejä vaikkapa syyslomalle.

Iso-Valkeen kirkasvetinen järvi Somerolla

Vesi on niin kirkasta, että pohjaan uponnut venekin näkyy selvästi pinnalle

Saavuimme elokuisena perjantaina myöhään illalla Somerolle. GoogleMaps yritti ohjata hyvinkin mielenkiintoista reittiä perille. Lopulta lisäkilometrejä tuli, koska ainut mahdollisuus saapua Iso-Valkeelle, oli kokonaan toisesta suunnasta. (Karttalinkki). Alla reittikartta, josta kannattaa valita keskimmäinen sininen reitti.

Reittikartta Iso-Valkeelle

Reittikartta Iso-Valkeelle

Kun saavuimme parkkipaikalle, siellä oli vajaa kymmenkunta autoa ja useita telttailijoita lähellä parkkipaikkaa. Parkkipaikan vieressä järvenrannalla on nuotiopaikka. Mekin jäimme retkeilyautoomme yöksi.

Seuraavana aamuna kiersimme Iso-Valkee järven ympäri kiertävän luontopolun. Pituutta reitille tuli 4,2km. Järven vesi on hämmästyttävän kirkasta. Laiturin päästä pystyi helposti laskemaan järvessä uiskentelevat lukuisat ahvenet.

Iso-Valkeen retkeilyreitti Somerolla

Reitti on merkitty sinisin merkein todella selkeästi

Iso-Valkeen laavu

Laavu

Iso-Valkeen kirkasta vettä

Kirkasta vettä

Iso-Valkee

Aivan pläkä järvi

Kierroksen varrella on kaksi laavua sekä vuokrattava saunatupa. Vuokraus ja varaus onnistuu soittamalla Someron kuntaan ja avaimen saa Someron kunnantalolta. Vuokrahinta on vain 15eur/vrk. Tänne lähdemme ehdottomasti toistekin ja tarkoituksena olisi vuokrata myös sauna.

Vuokrattava saunamökki Iso-Valkeella

Vuokrattava saunamökki

Mökki Iso-Valkee

Terassilta maisema järvelle

Saunamökin laituri Somerolla

Saunamökin laituri

Laiturilta näkee pohjaan saakka

Laiturilta näkee pohjaan saakka

2. Saaren kansanpuisto Tammelassa

Saaren kansanpuisto Tammelassa

Saaren kansanpuisto yläilmoista

Saaren kansanpuistossa (karttalinkki) on kaunis ja helppokulkuinen Suujärveä kiertävä rengasreitti. Kävimme aamulla kiertämässä reitin ja ennen puolta päivää jatkoimme jo matkaa. Tähän aikaan iso parkkipaikka oli jo täyttymässä. Lieneekö syynä se, että kansanpuistossa oli juuri kyseisenä viikonloppuna erilaisia tapahtumia / esityksiä.

Rengasreitti on 3,6km pitkä ja se on suurimmaksi osaksi matkaa tosi helppokulkuinen. Reitin varrella on laavu. Paluumatkalla reitti nousee ylös harjun päälle ja jatkuu kahden järven välissä. Lähellä ajotietä, reitti jatkuu portaita pitkin alas takaisin järven rannalle, josta se jatkuu hieman kivikkoista reittiä kohti parkkipaikkaa.

Saaren kansanpuiston uimapaikka

Uimapaikka

Saaren kansanpuiston polulla

Polulla

Saaren kansanpuiston laavu

Suujärven kierroksen laavu

Saaren kansanpuiston polku

Polku harjulla

Palveluina alueella ovat kioski/kahvila (kesäaikaan), ravintola ja uimapaikka. Myös näköalatorni löytyy, nimittäin Kaukolanharjun näkötorni.Emme ennätteet kuitenkaan siellä käymään, sillä se avautui vasta klo 12. Torni on auki kesäaikaan.

3. Västerbuktenin uimaranta tai toiselta nimeltä Ölmosin uimaranta Kemiönsaaressa

Ölmös uimaranta

Ölmos uimaranta yläilmoista

Kemiönsaaressa on kaunis Ölmosin uimaranta (karttalinkki), jonka läheisyydestä länteen päin lähtee mukava kävelyreitti merenrannassa. Kävimme jonkun matkaa kävelemässä, ehkä noin 2km, jonka jälkeen käännyimme takaisin. Polku olisi kuitenkin jatkunut vielä eteenpäin. Alue on Ölmos-Purunpään luonnonsuojelualue. Ennen luonnonsuojelualuetta, jokunen oli telttailemassa ja alue näyttikin aika kivalta telttailupaikalta.

Ölmös uimaranta

Uima-ranta

Ölmös uimaranta

Hiljaa syvenevä ranta

Ölmös polku meren rannassa

Polku merenrannassa

Ölmös merenranta

Merenrantaa yläilmoista

4. Köttboda Porvoossa

Köttboda Porvoossa

Köttbodan ranta

Köttbodassa (karttalinkki) ei ole retkeilyreittejä, mutta siellä on kaunis uimaranta ja nuotiopaikkoja. Myös koirille on oma aidattu ranta. Kannattaa laittaa tämä paikka muistiin ainakin ensi kesää varten. Samalla reissulla kannattaa tietenkin käydä myös Vanha Porvoossa. 

Köttbodasta portaat alas rannalle

Portaat alas rannalle

Köttboda uimaranta

Vaaleaa hiekkaa

Köttboda uimaranta

Koko ranta-alue mereltä päin

Minne näistä aiot lähteä retkeilemään?

Jos heräsi ajatuksia tai kysyttävää, jätä kommentia! smileyLisää uusi kommentti