Lomavinkit.fi - Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi
Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi - Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi
Retkeilyä ja matkailua

Lomalle Espoon saaristoon

  • Espoon saaristo
  • Gåsgrund
  • Auringonlasku ja Gåsgrund
  • Gåsgrund illalla
  • Meri illalla
  • Auringonlaskun jälkeen Gåsgrundissa

Päivitetty 07/2019. Alunperin julkaistu 06/2016.
Espoossa on 165 saarta. Vaikka omaa venettä ei omistaisikaan, saaristo on silti saavutettavissa ja vieläpä todella edullisesti. Saaristoveneen kyydissä voi lähteä päiväretkelle Espoon ulkoilusaariin. Usealla saarella myös telttailu on sallittua. Me teimme telttailuretken Gåsgrundiin ja tässä kokemuksia ja vinkkejä reissusta sekä yleisesti Espoon saaristosta. Videolla lisää retken tunnelmia.

Lähdimme saaristoveneen kyytiin Haukilahden satamasta. Lähtöjä Haukilahdesta Gåsgrundiin on nykyisin enää kerran päivässä. Edestakainen reittimatka maksaa vain 12 euroa (hinta tarkistettu 2019). Isoon Vasikkasaareen, joka on aivan Haukilahden edustalla, on useita lähtöjä päivässä Haukilahdesta, Nokkalasta ja Suomenojalta. Iso Vasikkasaari on suosittu päiväretkikohde. Tämä menopaluu maksaa 6 euroa aikuiselta. Nykyisin matkan voi maksaa myös kortilla. Aikataulut voit tarkistaa tästä linkistä.

Haukilahden saaristovenelaituri

Matka Gåsgrundiin kestää nykyisin Haukilahdesta 2h 20min. Vaikka matka-aika kuulostaa melko pitkältä, silti se tuntui lyhyeltä ja meni nopeasti. Lieneekö syynä saariston kauneus vaihtuvine maisemineen. Reittinä oli Haukilahti – Nokkala – Iso Vasikkasaari – Suomenoja - Stora Herrö – Rövaren – Gåsgrund. Nopein reitti mantereelta Gåsgrundiin on Suinonsalmesta, josta matka-aika on vain 45min. Sataman vieressä on autoille parkkipaikkoja.

Matkalla Gåsgrundiin

Meillä on usein koirat mukana retkeiltäessä. Toinen on eläkeläinen, 9-vuotias labradori. Kummatkin ovat tottuneita merenkävijöitä, joten sen puolesta ne on helppo ottaa mukaan. Koirat ovat tervetulleita saaristoveneen kyytiin, kuhan pitää ne sekä veneessä, että saaristossa kytkettyinä.

Koirat mukana saaristossa

Gåsgrund on kaunis saari upeine kallioineen ja auringonlaskuineen. Saari on sen verran pieni, että sen voi nopeasti kiertää ympäri. Kalliot ovat sileät ja auringonpaisteessa mukavasti lämmittävät jalkapohjia. Saaristovenelaiturista oikealle päin lähtiessä oli mielestämme kauneimmat maisemat ja parhaat paikat telttailuun.

Gåsgrundin kallioilla on mukava kävellä

Saaressa on useampi keittokatos. Kertakäyttögrillien käyttö on kiellettyä. Saaressa on myös pieni sauna, jota voi vapaasti lämmittää. Sen verran siellä oli porukkaa, että saunominen jäi tällä reissulla meiltä väliin. Saaren ulkowc:t olivat vielä v.2016 aika järkyttävät, mutta nykyisin sinne on rakennettu huomattavasti siistimmät wc:t.  Myös uusi keittokatos oli rakennettu satamsta oikealle päin lähtiessä. Saaressa on myös vierasvenelaituri.

Saaristovenelaituri ja yksi keittokatoksista
Satama-alue
Uusi keittokatos Gåsgrundissa
Uusi keittokatos kesällä 2019
Uusi keittokatos Gåsgrundissa
Retkipöytä uudella keittokatoksella kesällä 2019
Uudet wc:t Gåsgrundetissa
Uudet wc:t heti satamassa ja uudella keittokatoksella

Jo yhden yön reissulle tavaraa tarvitsee yllättävän paljon mukaan. Teltta, makuupussit, makuualustat, tyynyt, vaihtovaatteet, retkiruoka-astiat, ruoat ja juomat ovat pakolliset. Lisämukavuudet ovat vielä asia erikseen, kuten trangia veden keittoa tai keittoruokia varten, retkituolit, kaiutin musiikkia varten, laturit jne. Aurinkokennolaturi osoittautui toimivaksi virtalähteeksi. 

Ainut mitä olisi pitänyt olla mukana enemmän, oli juomavesi. Olimme laskeneet vähän sen varaan, että saaren kaivosta olisi voinut keittää vettä ruoanlaittoa varten, mutta ei. Siellä oli iso kyltti, että kaivovesi ei sovellu edes keitettynä juotavaksi. Kannattaa siis ottaa vettä mukaan enemmän kuin tarpeeksi wink

Gåsgrundista takaisin mantereelle lähtiessä kannattaa katsoa aikataulut tarkkaan, jotta lähtee varmasti oikeaan suuntaan.

Gåsgrundin lisäksi muita mielenkiintoisia saaria ja retkikohteita ovat Rövaren ja Stora Herrö. Myös näillä saarilla telttailu on sallittua.

Auringonlasku Gåsgrundissa

Yhteistyössä Visit Espoo.

Lisätietoja Espoon Saaristosta ja aikatauluista Visit Espoon sivuilla.

 

 

Espoon saaristo, irti arjesta.
Tiina
Share this post: 

Lisää uusi kommentti

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Lok 08, 15
Käyttäjän Kris kuva