Lomalle Espoon saaristoon

Tiina
  • Espoon saaristo
  • Gåsgrund
  • Auringonlasku ja Gåsgrund
  • Gåsgrund illalla
  • Meri illalla
  • Auringonlaskun jälkeen Gåsgrundissa

 

Espoossa on 165 saarta. Vaikka omaa venettä ei omistaisikaan, saaristo on silti saavutettavissa ja vieläpä todella edullisesti. Saaristoveneen kyydissä voi lähteä päiväretkelle Espoon ulkoilusaariin. Usealla saarella myös telttailu on sallittua. Me teimme telttailuretken Gåsgrundiin ja tässä kokemuksia ja vinkkejä reissusta sekä yleisesti Espoon saaristosta. Videolla lisää retken tunnelmia.

Lähdimme saaristoveneen kyytiin Haukilahden satamasta. Lähtöjä Haukilahdesta Gåsgrundiin on 2 kertaa päivässä. Paremmat yhteydet ovat Kivenlahdesta tai Otaniemestä, joista molemmista on 3 lähtöä päivässä. Edestakainen reittimatka maksaa vain 12 euroa (hinta tarkistettu 2019). Isoon Vasikkasaareen, joka on aivan Haukilahden edustalla, on useita lähtöjä päivässä Haukilahdesta, Nokkalasta ja Suomenojalta. Iso Vasikkasaari on suosittu päiväretkikohde. Tämä menopaluu maksaa 6 euroa aikuiselta.

Haukilahden saaristovenelaituri

Matka Gåsgrundiin kestää 1h 45min. Vaikka matka-aika kuulostaa melko pitkältä, silti se tuntui lyhyeltä ja meni nopeasti. Lieneekö syynä saariston kauneus vaihtuvine maisemineen. Reittinä oli Haukilahti – Nokkala – Iso Vasikkasaari – Suinonsalmi  - Stora Herrö – Rövaren – Gåsgrund. 

Matkalla Gåsgrundiin

Meillä oli koiratkin mukana. Toinen on eläkeläinen, yli 10-vuotias labradori. Kummatkin ovat tottuneita merenkävijöitä, joten sen puolesta ne on helppo ottaa mukaan. Koirat ovat tervetulleita saaristoveneen kyytiin, kuhan pitää ne sekä veneessä, että saaristossa kytkettyinä.

Koirat mukana saaristossa

Gåsgrund on kaunis saari upeine kallioineen ja auringonlaskuineen. Saari on sen verran pieni, että sen voi nopeasti kiertää ympäri. Kalliot ovat sileät ja auringonpaisteessa mukavasti lämmittävät jalkapohjia. Saaristovenelaiturista oikealle päin lähtiessä oli mielestämme kauneimmat maisemat ja parhaat paikat telttailuun.

Gåsgrundin kallioilla on mukava kävellä

Saaressa on useampi keittokatos. Kertakäyttögrillien käyttö on kiellettyä. Saaressa on myös pieni sauna, jota voi vapaasti lämmittää. Sen verran siellä oli porukkaa, että saunominen jäi tällä reissulla meiltä väliin. Saaren ulkowc:t olivat melko alkeelliset, mutta asiansa ajavia laugh Saaressa on myös vierasvenelaituri.

Saaristovenelaituri ja yksi keittokatoksista

Jo yhden yön reissulle tavaraa tarvitsee yllättävän paljon mukaan. Teltta, makuupussit, makuualustat, tyynyt, vaihtovaatteet, retkiruoka-astiat, ruoat ja juomat ovat pakolliset. Lisämukavuudet ovat vielä asia erikseen, kuten trangia veden keittoa tai keittoruokia varten, retkituolit, kaiutin musiikkia varten, laturit jne. Aurinkokennolaturi osoittautui toimivaksi virtalähteeksi. 

Ainut mitä olisi pitänyt olla mukana enemmän, oli juomavesi. Olimme laskeneet vähän sen varaan, että saaren kaivosta olisi voinut keittää vettä ruoanlaittoa varten, mutta ei. Siellä oli iso kyltti, että kaivovesi ei sovellu edes keitettynä juotavaksi. Kannattaa siis ottaa vettä mukaan enemmän kuin tarpeeksi wink

Gåsgrundista takaisin mantereelle lähtiessä kannattaa katsoa aikataulut tarkkaan. Parhaimmat yhteydet ovat Otanimeen ja Kivenlahteen. Esimerkiksi yksi lähtö Gåsgrundista menee suoraan Otaniemeen, eikä jatka siitä eteenpäin, esimerkiksi Haukilahteen, vaan tuleekin takaisin Gåsgrundiin.

Gåsgrund on saari, jonne lähdetään varmasti vielä uudestaan. Suunnitelmissa on tutustua myös muihin saariin, kuten Rövareniin ja Stora Herröön. Myös näillä saarilla telttailu on sallittua.

Auringonlasku Gåsgrundissa

Yhteistyössä Visit Espoo.

Lisätietoja Espoon Saaristosta ja aikatauluista Visit Espoon sivuilla.

 

 

Espoon saaristo, irti arjesta.

Lisää uusi kommentti