Lomavinkit.fi - Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi
Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi - Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi
Retkeilyä ja matkailua

Kopparön luontopolku - kätketty helmi Raaseporissa

  • Riippusilta Kopparön luontopolulla Raaseporissa Etelä-Suomessa
  • Kopparön luontopolku merimaisemissa Raaseporissa

Kopparössä sijaitsee hurmaava luontopolku, jota moni ei ole vielä löytänyt. Kopparön virkistysalue on aiemmin ollut varsin suljettu ulkopuolisilta, mutta nykyisin se on kaikille vierailijoille avoin. Alue koostuu valtavan isosta leirintäalueesta palveluineen ja sitä isännöi Ammattiliitto Pron liiketoimintaan kuuluva TU-Lomat Oy (Lähde). Kävimme tutustumassa alueeseen ja luontopolkuun viime viikonloppuna. Tässä kokemuksia ja lisäinfoa kohteesta.

Missä Kopparön virkistysalue sijaitsee

Kopparön riippusilta Etelä-Suomessa
Kopparön luontopolun riippusillalla

Kopparö sijaitsee Tammisaaressa, vain noin 100km matkan päässä Helsingistä. Matka-aikaa kannattaa varata 2 tunnia, sillä matkan varrella on Lossi. Lossin aikataulut voit kätevästi tarkistaa tästä linkistä. Osoitteeksi navigaattoriin voi laittaa Fåfängöntie 55, Raasepori.

Lähdemme matkaan retkeilyautollamme lauantai-iltapäivästä. Vettä sataa eikä lämpimästä kesäpäivästä ole tietoakaan. Lossin rannassa on vain muutama muu auto matkalla samaan suuntaan.

Kopparön lossi
Ilma ei tässä vaiheessa näyttänyt kovin lupaavalta

Saavumme perille Kopparön virkistysalueelle alkuillasta. Sade väistyy ja aurinkokin pilkahtelee pilvien välistä. Leirintäalueella on enää muutama vieraspaikka vapaana. Paikka kuitenkin löytyy ja jäämme tänne yöksi. Vaikka porukkaa olikin vaunujen ja autojen perusteella todella paljon, alue oli tosi rauhallinen. Suurin osa alueen vaunuista on kausipaikkalaisten "kesämökkejä".

Kopparön luontopolku

Kopparön luontopolku ja rantakalliot
Luontopolun kärjen maisemia

Reitin lähtöpiste sijaitsee vierasvenesataman laidalla ja polku lähtee muuutaman asuntovaunun välistä. Tällä hetkellä opasteena on kyltti, jossa lukee riippusilta. Kun luontopolkun kulkee edestakaisin, matkaa tulee noin 8km.

Reitin alkuosassa tulee vastaan riippusilta. Jotta sillalle pääsee, on noustava jyrkät portaat ylös. Silta heiluu ja tuntuu kiikkerältä, mutta hyvin kesti aikuisen miehen ja koiran (miehet tietenkin ensin testaamaan wink ). Koiraa sillan heiluminen ei haitannut yhtään, eikä edes jyrkät portaat tuottaneet ongelmia. Kun pääset sillan toiselle puolelle, siellä onkin tosi "kannustava" kyltti odottamassa laugh.

Kopparön luontopolun riippusillan portaat
Jyrkät portaat riippusillalle

Kopparön luontopolun riippusilta
Ja kun pääset toiselle puolelle, kyltti muistuttaa, että omalla vastuulla wink

Matkan varrella on myös toinen silta, puusilta. Sekin kesti ihan hyvin, eikä se tuntunut yhtään niin hurjalta, kuin tuo alun riippusilta.

Kopparön luontopolun puusilta
Puusilta

Kopparön luontopolun puusilta
Paluumatkalla huomattavasti rennommin

Kun pääset viimeisen saaren kärkeen, päädyt ihan mielettömän upealle keittokatokselle, jossa on puuhellasta lähtien ruoanlaittomahdollisuudet. Tuntui tosi hassulta, että niin hieno keittokatos ja sunnuntaipäivä, eikä retkeilijöitä näkynyt missään. Koko matkan aikana vastaan tuli vain 2 henkilöä.

Kopparön luontopolun keittokatos Tammisaaressa
Keittokatos. Kaivosta vettä, omalla vastuulla.

Kopparön luontopolun keittokatos Tammisaaressa
Keittokatoksen tilukset

Alueella on myös kaksi muuta keittokatosta, joiden sijainnit näet parhaiten tästä kartasta. Keittokatosten yhteydessä on myös wc:t.

Istumme jonkin aikaa rantakalliolla ja ihailemme maisemia. Taustamusiikkina ainoastaan meren aallot ja lintujen huutelut.

Kopparön luontopolun rantakalliot Tammisaaressa
Rantakallioilla

Retkipäivä oli todella onnistunut. Reitti on tosi hyvin merkitty keltaisin merkein. Kannattaa hyödyntää myös keittokatoksen antamat mahdollisuudet ruoanlaitossa. Mikäli kokkailut jää väliin, retken päätteeksi voi suunnata leirintäalueen ravintolaan.

Kopparön luontopolun maisemia
Kuva polun varrelta

Lisätietoja Kopparön matkailualueesta tästä linkistä.

Kopparön virkistysalueen ravintolan sivut tästä linkistä.

Retkipaikan kirjoitus Kopparöstä.

Heräsikö ajatuksia? Jätä kommentia smiley

Tiina
Share this post: 

Kommentit

Perttu Salonen /
Kommentti: 

Kävin tänään kiertämässä Kopparön ulkoilureitin kokonaisuudessaan. Hyvin meni reissu, sää oli aurinkoinen, mikä on poikkeuksellista marraskuussa. Polku vaatii kunnon retkeilyjalkineet tähän aikaan vuodesta. Paljon kosteutta, kuraa, lätäköitä, liukkaita kallioita.
Maisemat on merellisen upeat ja reitin varrella on vanhoja viikinki (?)- hautoja. Kyseessä vanha pieni luoto, joka on kasvanut kiinni isompaan saareen. Lähellä on vanha ränsistynyt lato tms.
Kolme taukopaikkaa ovat varustukseltaan identtiset. Tilavat ja monipuoliset. Siellä voisi kokata vaikka mitä gourmet herkkuja.
Ihmettelin myös vähäistä retkeilijämäärää, vain pari ihmistä tuli päivän aikana vastaan ja olin kuitenkin 3,5h taipaleella. Tämä paikka on varteenotettava vaihtoehto Porkkalanniemelle ja Inkoon Kopparnäselle, jotka ovat usein ylikansoitettuja.
Vahva suositus tälle retkeilyreitille! Ja riippusilta on hauska lisätwisti.

Käyttäjän Tiina kuva
Tiina /
Kommentti: 

Isot kiitokset Perttu kommentista ja lisähuomioista! Oli mukava lukea, mitä muuta reitiltä löytyi ja milllaista on ollut näin marraskuussa. Hyviä huomioita, joista on hyötyä seuraavillekin kävijöille smiley

Lisää uusi kommentti

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Lok 08, 15
Käyttäjän Kris kuva