Lomavinkit.fi - Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi
Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi - Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi
Retkeilyä ja matkailua

Koiran kanssa vaeltamaan

  • Nuuksion kansallispuistossa koiran kanssa
  • Pyhätunturin kansallispuisto
  • Savojärven kierros koiran kanssa

 

Voiko koiralle olla mukavampaa aikaa kuin se, jonka se saa viettää yhdessä omistajansa kanssa. Ulkoilmassa liikkuminen on hyväksi molempien terveydelle, niin fyysiselle kuin psyykkisellekin. Sen todistavat useat tutkimukset. Lisäksi koiran kanssa yhteiset harrastukset kasvattavat luottamusta puolin ja toisin, joten miksi ei ottaa koiraa mukaan vaellukselle? Muutaman päivän vaellus, jolloin sinulla on aikaa pelkästään itsellesi ja koirallesi, 24h vuorokaudessa. Osallistuimme Partioaitan järjestämälle luennolle, jonka aiheena oli koiran kanssa vaeltamaan. Tässä kootusti tietoa luennolta, johon lisätty omia kokemuksia ja kuvia aiemmin tehdyiltä päiväretkiltä kotimaan kohteissa.

Valmistautuminen ja mitä kannattaa ottaa huomioon, kun koiran ottaa mukaan vaeltamaan

Noitatunturilla koirien kanssa
 

Jotta vaelluksesta saa kaiken ilon irti ja jotta reissussa ei tulisi ikäviä yllätyksiä vastaan, on hyvä ottaa huomioon muutamat seikat. 


-    Reissuun ei kannata ottaa mukaan pentua tai hyvin iäkästä koiraa. Koiran peruskunnon on oltava hyvä.
-    Vaellusreitti on hyvä valita niin, että se on helposti käveltävissä koiran kanssa. Esimerkiksi huippusuositussa Repoveden kansallispuistossa on riippusilta, jota koira ei välttämättä mene ylitse. Samoin pohjoisen tuntureilla liikkuminen joillekin koirille voi olla vaikeaa. Kaikki koirat eivät suostu menemään kivikoissa. Jossain kansallispuistoissa voi olla köysilosseja, ja nekin voivat olla jollekin koirille liian jännittäviä.
-    Vaelluksen ajankohta tai maantieteellinen sijainti kannattaa valita niin, että ei ole hellettä tai päinvastoin liian kylmää.
-    Ihmisen on helppo suojautua hyttysiltä ja inhottavilta mäkäräisiltä, mutta koiralla se on haastavampaa. On hyvä huomioida myös tämä asia, kun suunnittelee vaelluksen ajankohtaa koiran kanssa Lapissa.
-    Koirahan tarvitsee ruokaa siinä missä ihminenkin, joten pitkälle vaellukselle on otettava melkoinen määrä ruokaa mukaan. Useat aktiiviset vaeltajat suosittelevat kuivalihaa, joka mahtuu pienempään tilaan, eikä paina niin paljon. Kannattaa kuitenkin syöttää koiralle juuri sitä ruokaa mikä sille sopii, eikä tehdä mitään muutoksia ruokavaliossa juuri ennen vaellusta. Jos puolestaan ruokavaliota haluaa muuttaa, on se tehtävä hyvissä ajoin ennen h-hetkeä ja pieniä määriä kerrallaan.
-    Koirallekin on kannettava juomavettä, jos reitin varrella ei ole luonnonvesiä.
-    Jotkut koirat ovat herkkiä uusille asioille. Jos koirasi suhtautuu muutoksiin epäilevästi tai epävarmasti, kannattaa esim. teltta jo pystyttää ennen vaellusta kotona ja tehdä se koiralle tutuksi. Samoin, jos koiralle aikoo laittaa vaellusrepun, on suositeltavaa totuttaa se siihen jo ennen vaellusta.
-    Matkan varrellahan voi tapahtua ihan mitä tahansa. Pakkaa reissulle mukaan ensiapulaukku, jossa on ainakin sidetarpeita ja tarvittavat lääkkeet kyynpureman tai ampiaisen piston varalta. Ohjeet saat eläinlääkäriltä.
-    Muista pitää koirasi kytkettynä ja ota huomioon muut retkeilijät. Kaikki eivät tykkää koirista.

Repoveden kansallispuiston riippusilta koiran kanssa

Tämä koira olisi mennyt riippusillan yli, mutta vanhemmalle koiralle silta oli liikaa.

Teijon kansallispuiston köysilossi

Joillekin koirille köysilossi voi olla liian jännittävä.

Pyhätunturin kansallispuistossa Noitatunturin päältä

Kovin kivikkoinen reitti voi olla haastava mennä koiran kanssa.
 

Koiran kanssa ulkomaille

Koiran voi ottaa mukaan myös ulkomaille, mutta tutustu huolellisesti maahantulo- ja vientimääräyksiin Eviran sivulta. On erittäin tärkeää, että maahantulo-ohjeita noudatetaan. Esimerkiksi Suomesta suoraan Ruotsiin tai Norjaan saavuttaessa, koiralle ei tarvitse antaa ekinokokkilääkitystä, mutta jos Norjaan matkustaa Ruotsin kautta, on lääkitys annettava. Lääkitys on annettava myös ennen paluuta takaisin Suomeen. Lisäksi on oltava tietenkin passi, tunnistusmerkintä ja rokotusten on oltava voimassa. Suositeltavaa on aina tarkistaa ajantasaiset ohjeet Eviran sivulta.

Jos suunnittelet vaellusmatkaa koiran kanssa Ruotsiin, kannattaa huomioida, että Ruotsin pohjoisiin kansallispuistoihin koiran saa ottaa mukaan vain talvikuukausina. 

 

Tiina
Share this post: 

Lisää uusi kommentti

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Lok 08, 15
Käyttäjän Kris kuva