Lomavinkit.fi - Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi
Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi - Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi
Retkeilyä ja matkailua

Kaksi luontokohdetta Hollolassa - Pirunpesä ja Kiikunlähde

  • Kiikunlähde Hollolassa
  • Pirunpesä Hollolassa

Viime viikonloppuna kävimme tutustumassa Pirunpesään ja Kiikunlähteeseen, jotka molemmat sijaitsevat Hollolassa. Ajomatkaa näiden välissä on noin 15km. Pirunpesän yhteydessä kulkee Tiirismaan kierros, joka on noin 5km pitkä polku mutkitellen vaihtelevassa maastossa. Reitti on silti jokseenkin tylsä, mutta Pirunpesän jylhät kalliot ja maisemat ovat upeat. Kiikunlähde puolestaan on varmasti monelle somesta ja uutisista tuttu. Lue lisää, niin kerron kannattaako käydä ja jos kannattaa, niin milloin.

Pirunpesä ja Tiirismaan kierros

Pirunpesä Hollolassa
Pirunpesän jylhät seinämät 

Aloitamme Hollolan kohteiden tutustumisen Pirunpesästä. Karttaa katsellessa huomaan, että aamulenkillä olin jo käynyt melko lähellä tätä kohdetta, puolivahingossa. Messilän huipulta lähtee tosi paljon kävely/juoksu/hiihtoreittejä aina tänne Pirunpesän läheisyyteen saakka. Päätämme kuitenkin suunnata autolla määränpäähän ja jättää suunnistukset toiseen kertaan laugh.

Tiirismaan kierroksella noustaan Etelä-Suomen korkeimman mäen päälle, joka on 223m merenpinnan yläpuolella. Reitille mahtuu siis runsaasti nousuja ja laskuja ja polku on ajoittain melko haastava kulkea. Jos kuljet reitin myötäpäivään, Pirunpesä tulee vastaan kierroksen loppupäässä.

Tiirismaan kierroksen opasteet Hollolassa
Tiirismaan kierroksen opasteet 

Tiirismaan kierroksella koiran kanssa
Tiirismaan kierroksella koiran kanssa

Tiirismaan kierroksella
Tämän näköistä oli maisema aika pitkälti koko reitillä ennen Pirunpesää

Tiirismaan kierroksen polku
Kivikkoista polkua ylämäkineen 

Jos taas haluat tutustua pelkästään Pirunpesään, parkkipaikalta on vain noin puolen kilometrin pituinen kävelymatka edessä. Parkkipaikka sijaitsee tienlaidassa, johon mahtuu noin kymmenkunta autoa (myös retkeilyauto mahtui ongelmitta). Osoitteeksi Navigaattoriin voi laittaa Arvi Hauvosentie 2, Hollola.

Lisätietoja Pirunpesästä tästä Wikipedian linkistä.

Kiikunlähde

Kiikunlähde Hollolassa
Kiikunlähde

Mekin, kuten moni muukin, päädyimme somen kuvien perusteella katsomaan tätä kirkasvetistä lähdettä, jota on hypetetty somessa ja uutisissa. Siis onhan se hieno, turkoosin sininen kirkas vesi, mutta silti, odotukset olivat hieman ylikorkealla. Ylen uutisten mukaan (2018), Kiikunlähteen maasto on kärsinyt kävijämääristä, jonka vuoksi sinne on rakennettu näköalatasanne. Valitettavasti kaikki eivät siltikään jää pelkästään näköalatasanteelle lähdettä ihailemaan vaan kävelee alas lähteen reunalle. Olihan se myös hurjan näköistä, että ihmiset joutuvat omat pihansa piikkilangalla aitaamaan, jotta saisivat vähän rauhoitettua omaa piha-aluetta.

Kiikunlähteen näköalatasanne
Tältä näyttää Kiikunlähteen näköalatasanne

EDIT: Kiikunlähteellä käyntiä aletaan rajoittamaan. Parkkipaikka poistetaan käytöstä ja tiestä tehdään yksityinen. Lähdettä voi jatkossa käydä ihastelemassa kävellen tai polkupyörällä. Lue lisää tästä Hollolan kunnan linkistä.

Somen kautta sain viestiä, että Kiikunlähdettä kannattaa käydä katsomassa talvella. Silloin lähteen kauneus korostuu, sillä se ei talvellakaan jäädy.

Oletko käynyt näissä kohteissa tai herätti kirjoitus ajatuksi? Jätä kommentia smiley

Tiina
Share this post: 

Kommentit

Kommentti: 

Pirunpesä olikin tuntematon itselleni, mutta Kiikunlähteellä on tullut käytyä useasti. Talvella se tosiaan on ehkä hienoimmillaan, kun puissa on lunta.

Käyttäjän Tiina kuva
Tiina /
Kommentti: 

Pirunpesä oli hieno, et se kandee käydä katsomassa. Jos ei halua käveleskellä jokseenkin tylsää pidempää reittiä, niin suoraan parkkipaikalta on lyhyt matka smiley Kuntoilee sitten ennemmin vaik Messilän reiteillä tai ehkä sieltäkin pääsis tuonne Pirunpesään, sitä en tiedä.

Lisää uusi kommentti

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Lok 08, 15
Käyttäjän Kris kuva