Lomavinkit.fi - Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi
Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi - Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi
Retkeilyä ja matkailua

Island hopping - Turun ja Ahvenanmaan saaristossa

  • Tie Brändössä
  • Kumlinge
  • Ahvenanmaan saaristoa
 

Turun saaristoon kuuluu yli 20 000 saarta. Vaikka omaa venettä ei omistakaan, pääsee tätä saaristoa ihailemaan pitkin rengastietä. Saarelta toiselle on helppo kulkea. Useat lossit ja lautat tekevät tämän mahdolliseksi. Maisemat ovat yksinkertaisesti upeat. Moni suuntaa kesäisin saaristoon, mutta rengastien kohteet ovat saavutettavissa läpi vuoden. Saaristoon voi tehdä myös viikonloppureissuja. Tässä ajassa pääsee jo mukavasti saaristolaistunnelmaan.

Meillä kulkupelinä oli auto ja useista reittivaihtoehdoista valittiin seuraava: Parainen - Nauvo - Korppoo - Houtskär - Iniö - Kustavi - Brändö - Kumlinge - Vårdö.
Kaikki muut lauttayhteydet olivat ilmaisia, paitsi Houtskär - Iniö ja Kustavista Ahvenanmaalle.

 

Kartta
 
Suunniteltiin ajoaikataulua niin, että ensimmäinen yö ollaan Houtskarissa. Muita suunnitelmia ei tehty. Mitään majoituksia tms. ei oltu koko reissun ajaksi varattu etukäteen.
 
Mussala
 
 
Houtskarissa yövyttiin Mossalan leirintäalueella ja jatkettiin aamupäivällä matkaa Iniöön. Reitti maksoi henkilöautopaikalla 35 euroa (edit nykyisin 40€/henkilöauto ja 75€ matkailuauto) ja kesti noin tunnin. Iniöstä ei pääse suoraan seuraavalla lautalla eteenpäin, koska aikataulut kulkevat melkosen harvaan. Odotusaikaa oli 1h 30min, mutta mihinkäs lomalaisella olisi ollut kiire.
 
Lautta Kustavista
 
Kustavissa oli seuraava yöpaikka, josta seuraavana päivänä jatkettiin Brändön kautta Kumlingeen. Ahvenanmaan lauttoja hoitaa Ålandstrafiken. Autopaikat kannattaa varata etukäteen. Läpiajo Kustavista saman päivän aikana Vårdön Hummelvikin on ajoneuvojen osalta kallis. Lauttamatkan saa saaristohinnalla eli halvemmalla, jos yöpyy jollain saarella reitin varrella.
 
Kumlinge
 
Varasimme lauttamatkat niin, että yövyimme Kumlingen saarella ja jatkoimme matkaa seuraavana päivänä. Näin lauttamatkan hinnaksi tuli 21 euroa. Internetistä varattaessa jokaisen välisataman matka piti erikseen varata, mutta hintaa näistä ei tullut lisää. Valitsimme yöpymispaikaksi Ledholmin leirintäalueen, joka sijaitsi sopivasti lähellä seuraavan aamun lauttasatamaa. Jos haluaa kuitenkin matkustaa yhdessä päivässä läpi Ahvenmaalle, varauksen saa ainoastaan tehtyä Ålandstrafikenin toimistosta. Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei ajalla 15/6-9/8 2015 sallita läpikulkuliikenteen varauksia lainkaan.
 
Rosella
 
 
Matka jatkui Maarianhaminasta Ruotsiin, minne päästiin edullisesti Viking Rosellalla. Autopaikka ja 2 aikuista Maarianhaminasta Kapellskäriin, 16 euroa (Viking club-hinta).
 
 
Lisäinfoa ja aikataulut:
 
 
Share this post: 

Lisää uusi kommentti