Lomavinkit.fi - Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi
Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi - Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi
Retkeilyä ja matkailua

Formulat Budapestissä

  • Hungaroring Formulat Budapestissä
  • Hungaroring Formulat Budapestissä
  • Hungaroring Formulat Budapestissä
  • Budapest Formulaviikonloppuna
  • Budapest jokiristeilyllä

 

Formuloita pitkään TV:stä katsoneena, oli siistiä päästä katsomaan kisaa paikan päälle. Valitsimme kohteeksi Budapestin, koska Budapestissä en ollut aiemmin käynyt ja se on mukavan matkan päässä Suomesta. Tässä kokemuksia ja vinkkejä meidän reissusta. Kannattaa yhdistää nämä kaksi, formulat ja kaupunkiloma, sillä Budapest on aivan ihana kaupunki.

Formulaliput

Netissä on monta vaihtoehtoa, mistä lippuja voi ostaa. Ostimme liput helmikuussa 2017 ja tällöin useassa verkkokaupassa tietyt lipputyypit olivat jo loppuunmyytyjä. Lippukaupaksi valikoitui Grandprixevents ja tämä osoittautui luotettavaksi ja hyväksi valinnaksi. Varsinaiset liput toimitetaan vasta lähempänä kisaa, yleensä noin 3 viikkoa ennen kisaa joko lähetin tuomana kotiin tai toimituspaikaksi voi valita haluaman noutopaikan. Lippujen mukana tuli myös kaulanauhat lippuja varten.

Lipputyypeistä valitsimme Red Bull three corner –liput. Perjantain vapaissa harjoituksissa meidän paikat olivat Gold1 –katsomossa, aika-ajot lauantaina Super Goldissa ja itse kisa sunnuntaina Red Bull –katsomossa. Oli mukava, kun jokaisena päivänä katsomo oli eri. Aika-ajojen osalta kävi hyvä tuuri, kun paikat olivat suoraan varikoiden edessä.

Formulat Gold1 katsomo
Gold1 -katsomo

Formulat Budabest RedBull katsomo
Redbull katsomo kisapäivänä

Viikonlopun lippupaketti sisälsi myös torstai-illan varikkokävelyn. Tämä oli tosi mukava lisä formulaviikonloppuun kun pääsi kävelemään radalla ja tutustumaan lähemmin varikkoalueeseen. 

Formulat Budabest varikkokierros
Varikkokierroksella torstaina 

Varikkokierroksella Budabestin formuloissa 

Lennot ja majoitus

Budapestin formulat ovat yksi suosituimmista formulatapahtumista suomalaisten keskuudessa. Pelkät lennot olivat jo puoli vuotta ennen kisaa paljon kalliimmat kuin tavallisesti Budapestiin. Mitä lähemmäksi kisaviikonloppu tuli, sitä kalliimmaksi lentojen liput nousivat. Siinä vaiheessa kun me varailimme matkoja, Finnairin suorat lennot olivat jo 500euroa/henkilö.  Lähempänä kisaa viimeisistä lentolipuista pystyi pyytämään yli 800euroa. Hotellit eivät niinkään olleet vielä nostaneet hintoja, mutta tällaisilla lentojen hinnoilla päädyimme varmaan lennot+hotelli -paketin, joka sisälsi Lufthansan välilaskulliset lennot. Näissä lentojen osuus oli noin 250euroa. Onhan siinä aina enemmän vaivaa ja aikaa menee kun lentoa pitää vaihtaa, mutta säästö oli jo niin iso kun useampi henkilö oli lähdössä reissuun mukaan. 

Miten pääsee Budapestin keskustasta Hungaroring –radalle

Formulat Budabest kisapäivä

Tässä kysymys, johon mekin kuumeisesti etsimme vastausta. Kokemuksen jälkeen, kaikista yksinkertaisin ja vaivattomin tapa päästä radalle on ottaa taksi. Ennakkotiedoissa ja muissa esitteissä luki, että matka maksaa 33 euroa suunta, mutta todellisuudessa matka maksoi sen verran kuin mittarissa luki. Kertaalleen matka maksoi noin 20euroa/suunta, mutta keskimäärin ruuhkista yms riippuen rahaa meni noin 25-35 euroa/suunta. Meitäkin oli useampi henkilö samassa autossa, joten kovin kalliiksi taksimatkat eivät tulleet.

Toki testasimme pari muutakin vaihtoehtoa ennen taksivalintaan päätymistä,  nimittäin junan ja kisajärjestäjän tarjoaman ilmaisen bussikuljetuksen. Juna lähtee Örs vezér tere:stä, jonne pääsee keskustasta metrolla. Junamatka Örs vezér tere:stä  Szilasliget:iin kestää noin puoli tuntia. Juna-asema ei ole Hungaroringin lähellä vaan matkaa on jatkettava vielä kävellen yli 2 kilometriä lievään ylämäkeen. Asemalla oli yksi vapaana oleva taksi, mutta kuski olisi ottanut tästä reilun 2 kilometrin matkasta 30 euroa! Juna-matkaan pitää ostaa normaalin Budapestin päivälipun lisäksi ”laajennus” kauempaan vyöhykkeeseen. Tätä ei missään lukenut ja lipuntarkastajakin tuli tietysti junaan. No, onneksi tämä laajennus maksoi vain 1,50euroa. 

Ilmainen bussikuljetus oli järjestetty pe-su. Se lähti Árpád hid –metroasemalta. Kun nousee metroasemalta ylös, niin kannattaa valita reitti, jossa lukee bussiasema. Tästä pääsi suoraan tienvarteen, josta nämä ilmaisbussit lähtivät. Isoja opasteita tai kylttejä ei ollut. Aika moni oli hukassa ennen kuin löysi pysäkin. Bussillakaan ei pääse Hungaroringin radalle saakka, vaan se pysähtyy pieneen kylään, josta on noin 20 minuutin kävelymatka radalle.

Torstain varikkokierrokselle oli matkustettava joko junalla tai taksilla, mutta lämmöllä voin suositella ottamaan suoraan taksin. En jaksaisi uudestaan nähdä vaivaa lähteä ensin yleisillä matkustamaan tunnin ja sitten puolen tunnin kävely päälle helteessä.

Takaisin radalta Budapestiin keskustaan, taksi oli hyvä vaihtoehto kaikkina muina päivinä paitsi sunnuntaina. Ihmisiä oli aivan valtava määrä ja taksijono oli varmaan kilometrin pitkä ja 20 metriä leveä kiemurrellen pitkin heinäpeltoa. Takseja toki oli myös valtavasti paikalla, mutta liikenne oli aivan jumissa. Parhain tapa alueelta poispääsyyn oli kävellä ilmaisbussille, koska ne lähtivät non stoppina ja heti kun bussi oli ahdettu täyteen, se lähti ja toinen avasi ovet. Toki näihinkin sai jonottaa, mutta taksijonossa olisi saanut olla useita tunteja, ennen kuin oma vuoro olisi tullut.

Formulat Unkarissa
Valtavat ruuhkat kisan jälkeen

Hungaroring -radan läheisyydessä oli paljon myös asuntovaunuille- ja autoille paikkoja, joten toki tämäkin on yksi vaihtoehto saapua paikalle. 

Muuta huomioitavaa

Hungaroringin formula-alueella oli paljon myynnissä pientä purtavaa ja juomista. Hinnat olivat toki korkeammat kuin muualla Budapestissä, mutta ei mitenkään täysin ylihinnoiteltuja. Alueelle ei saanut tuoda omia alkoholijuomia, ainoastaan vesipullot olivat sallittuja. Oluttuoppi maksoi 900HUF, eli noin 3 euroa. Järjestäjät tarkistivat laukut eivätkä päästäneet henkilöitä alueelle, joilla omia alkoholijuomia mukana.

Formulat Budabestissä

Kaikkina muina päivinä alueella mahtui hyvin liikkumaan eikä esimerkiksi hirvittäviä wc-jonoja ollut, paitsi sunnuntaina. Jos en ole vielä tarpeeksi korostanut, niin sunnuntaille kannattaa varata aikaa sekä saapumiseen että radalta poislähtöön. Paluulentoja ei kannata olla buukattuna sunnuntai-illalle, ellei sitten osta helikopterikuljetusta pois alueelta wink

Formulaviikonlopussa oli yksi ihan horror-asia, nimittäin aurinkoisissa istumakatsomoissa pörräsi aivan hillitön määrä ampiaisia. Ei siinä muu auttanut kuin ajatella että ne on kärpäsiä ja heilutella Suomen lippua siihen malliin, ettei yksikään tullut lähelle laugh Heinäkuun loppu on aina vähän sellaista aikaa, mutta pakko sanoa, ettei kyllä käynyt mielessäkään, että niitä voisi olla niin paljon yhdessä paikassa. Muualla tapahtuma-alueella ja Super Goldissa katoksen alla olevassa katsomossa tätä ongelmaa ei ollut, vaan ainoastaan aurinkoisissa katsomoissa, joissa puurakenteet ja ihmisillä oli tippunut alas vaikka ja mitä ampiaisia houkuttelevaa.
Kaiken kaikkiaan ampiaisista huolimatta mukava kokemus ja just se, että näki miten paljon siellä tapahtuu kaikenlaista, jota ei telkkarista näe. Ja se kisafiilis on ihan eri luokkaa, ainakin itselläni. Jos nyt  kysyttäsiin uudestaan, että lähtisinkö, vastaisin että lähtisin, ehdottomasti wink
 

Oletko sinä käynyt Formuloissa? Jos et, niin aiotko lähteä? Ja jos olet niin missä? 

Tiina
Share this post: 

Kommentit

Vieras /
Kommentti: 

Tullut käytyä 2x Monzassa. Tunnelma Ferrarin kotikisassa on kohdillaan, lisämausteena se, että heillä ajaa myös muuan Kimi. Ensi vuodelle liput tilattu jo Budapestiin ja Monzaan. Mitä katsomoa suosittelisit? Itsellä käynyt mielessä Gold 1...

Käyttäjän Tiina kuva
Tiina /
Kommentti: 

Kiitos kommentista! Meillä tosiaan oli Hungaroringin radalla 3 corner lippupaketti ja siinä Gold1, Redbull ja Supergold-katsomot. Itse buukkaisin suoraan Supergoldiin, jos hinnat olisivat vähän maltillisemmat, mutta hyvät paikat olivat myös nämä muut, heti siinä Supergoldin vieressä pääsuoralla. Toisaalta jos haluaa juosta radalle kisan jälkeen, niin sitten paikat sieltä Redbull-katsomon lähettyviltä laidasta, josta portit aukeaa wink

Vieras /
Kommentti: 

Itsekin tullut kierrettyä monia F1 kisoja. Myös minulle on tärkeää, että kisa voisi olla yhdistettynä kaupunkilomaan. Shanghaissa, Barcelonassa, Monzassa (Milano), Silverstonessa ja Abu Dhapissa on tullut katsottua kisat paikanpäällä. Omat suosikkini näistä ovat Monzan ja Shanghain kisat. Tunnelmaltaan ihan eri luokkaa kuin esimerkiksi Katalonian GP (vaikka ei siinäkään mitään vikaa ollut!). Jokaisessa paikassa kisan ohella on mukava ollut kiertää kaupunkia. Silverstonen GP:ssä majoitukseni oli Lontoossa, mutta tämä osottautui virheeksi vaikka jossain suosituksia luinkin. Junalla pääsi kätevästi kohtuu lähelle, mutta sitten vaihto bussiin jonka jälkeen liikenne oli totaalisen tukossa varsinkin lauantain ja sunnuntain. Aikaa sai varata todella paljon matkoihin koska väkimäärältään varmasti suurimpia kisoja kauden aikana... Hinnaltaan matkoissa ei juuri eroja muutenkuin että Abu Dhapin reissu oli selvästi muita kalliimpi. Shanghain reissun lennot muita kalliimmat tietenkin, mutta tämä tuli takaisin hotellin hinnassa ja muussa elämisessä, joka tunnetusti on Kiinassa erittäin halpaa. Ensi kaudella kisakiertueeni täydentyy Unkarin ja Monacon kisoilla ja innolla odotan miten hommat siellä toimii! Ensikosketusta ja makua jo sainkin sinun tekstistäsi mitä minua saattaa odottaa. :)
Vielä kannattaa mennä, kun suomalaiset ajaa! 2019 vuodesta ei vielä tiedäkään.. :)

Käyttäjän Tiina kuva
Tiina /
Kommentti: 

Huikeeta! Sähän oot käynyt vaikka missä! Ens vuonna olis kyllä kiva käydä jossain kisassa. Nyt innostuin tuosta Shanghaista, jos sitä suosittelet ja Kiinassa en ole ikinä edes käynyt. Just hyvä kun samalla voi tutustua kaupunkiin kisaviikonlopun ohessa. Täytyypä pistää harkintaan ja alkaa suunnitella! Kiitos tästä laughyes

Lisää uusi kommentti