Besseggen vaellus - yksi Norjan parhaimmista patikointikohteista

Besseggen Bessvatnet ja Gjende järvi vaellusreitti Norjassa

Besseggen vaellus - yksi Norjan parhaimmista patikointikohteista

Neljäs kesä putkeen, kun patikointireissumme suuntaa Norjaan. Onhan siellä aivan mielettömän upea luonto, maisemat ja vaellusreitit. Tällä kertaa patikointikohteeksi valikoitui Besseggen, joka on Norjan yksi suosituimmista vaellusreiteistä. Tässä meidän kokemuksia ja vinkkejä Besseggenin vaellukselle. Katso myös video.

Missä Besseggen sijaitsee

Besseggen vaellus Norjassa

Besseggen on 14km pitkä patikointireitti, joka sijaitsee Keski-Norjassa Jotunheimenin kansallispuistossa. Helpoiten perille määränpäähän pääsee autolla. Me ajelimme Beitostolenin kautta, jolloin kivuttiin reippaasti yli 1000m korkeuteen. Tie oli kapea, mutta maisemat olivat upeat.

Majoitus Besseggenin lähellä

Maurvangen leirintäalue lähellä Besseggeniä

Telttamaisemat

Valitsimme majoituskohteeksi Maurvangenin leirintäalueen, jonne saavuimme patikointia edeltävänä iltana. Maurvangenin leirintäalueelta on reilu 2km kävelymatka Gjendesheimiin, josta vene lähtee Memurubuun. Telttapaikka maksoi 260NOK yö, sähkö 40NOK ja lämminvesipoletit 15NOK/4min. Leirintäalue sijaitsee noin 1000m korkeudessa meren pinnasta, joten yöllä oli aika viileää. Ensimmäisenä yönä bussilastillinen tsekkiläisiä pitivät telttailijat hereillä, mutta eivät onneksi möykänneet kuin alkuyön. Toisena yönä oli paljon vähemmän porukkaa ja todella rauhallista.

Kävellen lauttarantaan

Kävellen Maurvangenin leirintäalueelta Gjendesheimiin

Jos majoitut kauempana ja saavut autolla Glendesheimiin, niin jätä auto kaukoparkkiin ja hyppää shuttle bussin kyytiin. Lisätietoja tästä vaihtoehdosta ja hinnoista tästä linkistä.

Besseggen vaellus

Suurin osa patikoijista tekee Besseggnin vaelluksen niin, että ensin veneellä Glendesheimistä Memurubuun ja sieltä aloittavat patikoinnin. Myös me päädyimme tähän ratkaisuun, sillä reitti on hieman helpompi kulkea näin päin. Toiseksi aikataulupaineet hävisivät, sillä ei tarvinnut kytätä kelloa, että ehtisi viimeiseen veneeseen. Venematka maksoi 160NOK ja kesti 20min. Kannattaa varata venelippu etukäteen. Näin välttää jonottamisen ja varmasti mahtuu siihen veneeseen, johon haluaa. Me valitsimme aamun lähdöistä viimeisen, joka lähti klo 10:20. Tämä siitä syystä, ettemme koko vaellusta kävelisi ihmismassan keskellä. Tämä oli nappivalinta, sillä suurin osa muista patikoijista oli mennyt jo ajat sitten.

Besseggen veneen lähtösatama

Veneen lähtöpaikka Memurubuun Gjendesheimistä

Besseggen veneen lähtösatama

Lippu kannattaa ostaa etukäteen

Veneellä Memurubuun

Vene perillä Memurubussa

Hurjimmat voivat tehdä Bessegenin vaelluksen myös toiseen suuntaan, jolloin jyrkkä harjanne tullaan alaspäin ja viimeiseen veneeseen on ehdittävä, ellei sitten ole varannut etukäteen majoitusta Memurubusta tai jää sinne telttailemaan. Jos päätyy tähän ratkaisuun, isommat rinkat ym matkatavarat voi kuljettaa veneellä etukäteen Glendesheimistä Memurubuun. Lisätietoja veneaikatauluista ja online-varaukseen tästä linkistä. Itse en lähtisi toiseen suuntaan juurikin jyrkän alastulon takia. Vaikka haastetta on mennä ylöspäinkin, niin on se vielä haastavampaa tulla ehjänä alas. Sanotaan, että maisemat ovat upeammat Glendesheimistä päin, mutta ainahan voi välillä kääntyä takaisinpäin ja ihailla maisemia.

Besseggen patikointikartta

Kartta patikointireitistä

Reitti Memurubusta alkaa hieman alle 1000m korkeudesta. Ensimmäiset 3km on pelkkää nousua, josta jyrkin nousuosuus on 1km aikana. Tämän jälkeen reitti hieman tasoittuu.

Besseggen opasteet

Lähtö Memurubusta

Besseggen patikointi

Reitti alkaa helppokulkuisella kävelytiellä

Besseggen merkitty patkointireitti

Reitti on merkitty T-kirjaimin

Besseggen ensimmäinen nousu

Ensimmäinen nousu takana

Besseggen reitti

Ja matka jatkuu

Besseggen korkeusprofiili

Kahden kilometrin kohdalla. Jos tähän kohtaan matkaa on mennyt yli 2h, ohjeena on kääntyä takaisin lähtöpisteeseen.

Besseggen kahden kilometrin kohdalla

3km kohdalla reitti hieman tasoittuu

Besseggen kivikkoista reittiä

Noin 4km kohdalla kuva reitistä taaksepäin

5-7km osuus on alamäkeä, jonka jälkeen alkaa taas jyrkkä nousuosuus. Ja tämä todellakin on jyrkkä. Ensimmäinen ajatus oli harjanteen nähdessään, että ei kai me tuonne mennä. Mitä lähemmäksi tultiin, ajatus kiipeämisestä alkoi käydä toteen. Kyllä, me kohta kiivetään.

Besseggen lampi

Lampi matkan varrella

Besseggen Memurubun suunnalta

Hetkinen, tuonneko me olemme menossa?

Besseggen maisema huipulle

Kyllä, reitti jatkuu tuonne ylös

Besseggen vene

Maisema Gjende-järvelle

Besseggenille kiipeäminen alkaa

Kiipeäminen alkaa

Besseggen kiipeäminen ylös

Kiipeämisen viimeinen osuus

Maisema Besseggenin huipulta

Huipulla, huh! Mitkä maisemat!

Alkuosuus meni ihan mukavasti, mutta viimeinen nousuosuus oli todella haastava. Kulkureittiä sai tarkastella, että mistä pääsisi turvallisesti nousemaan ylöspäin. Onnemme oli, että maasto oli täysin kuiva. Sateellahan se olisi voinut olla liukaskin. Ehdottomasti suosittelemme kunnon vaelluskenkiä, joissa on hyvä pito. Toki, menihän siellä porukka tavallisissa lenkkareissakin, mutta itseäni ainakin auttoi suunnattomasti vaelluskenkien pito. Kuvia ei tullut otettua nousuosuudessa, mutta maisemaa kannattaa ihailla noustessa tai viimeistään kun on päässyt viimeisenkin jyrkän osuuden ylös. Onhan se aivan lumoavan kaunis.

Besseggen ylhäältä

Lepotauko noin 8km kohdalla nousun jälkeen

9km kohdalla on saavutettu korkein kohta, joka on noin 1700m merenpinnan yläpuolella. Yhteensä nousuosuutta matkalta kertyy 1500m. Jos kärsit korkeanpaikankammosta, en suosittele tätä jyrkänteen nousemista tai varsinkaan alaspäin tuloa. Jyrkänteen voi kiertää vaihtoehtoista reittiä, josta tulee matkaa lisää 4km. Tällöin kierretään Bessvatnet -järvi länsipuolelta.

Besseggen lähtöpiste näkyy jo

Lähtöpiste näkyy jo

Besseggenin reitin helpoin osuus

Reitin helpoin osuus

Poroja Besseggenillä Norjassa

Myös poroja voi nähdä reitin varrella

Besseggeniltä alaspäin Gjendesheimiin päin tultaessa oli yksi haasteellinen laskeutuminen alaspäin, mutta tähän oli laitettu kettingin pätkä, josta sai hyvä tuen ja pääsi turvallisesti alas. Tässä kohdassa kivet olivat märät ja vettä valui ylhäältä lisää. Ilman tätä kettinkipätkää ei tästä olisi päässyt ehjin nahoin alas.

Kettinkiä apuna alaslaskussa

Kettinkiä apuvälineenä käyttäen alaspäin

Kaiken kaikkiaan Besseggen on aivan loistava patikointireitti, josta jäi monta mukavaa ja jännittävääkin muistoa. Kannattaa ottaa paljon juomista, lisävaatetta, jotain syötävää ja aurinkorasvaa. Kyllä, nahka paloi molemmilla. Vaellussauvat olivat todella hyvä apuväline sekä noustessa ylös, että laskettaessa rinnettä alaspäin. Meillä oli vain yhdet sauvat, joten loppumatkasta ne ”jaettiin”: molemmille yksi sauva :)

Ajankohtaisen sään voi tarkistaa tästä linkistä. Onhan ne maisemat ihan erinäköiset aurinkoisella ilmalla, joten kannattaa yrittää tähdätä patikointipäivä aurinkoiselle päivälle. Sateella en lähtisi, enkä myöskään silloin, jos maasto on märkä edellisen päivän sateen jäljiltä. Lunta oli vielä jonkun verran reitillä, mutta ei liikaa, toisin kuin vuoden 2015 Trolltungan vaelluksella heinäkuun puolivälissä.

Mikäli sinulla heräsi ajatuksia tai vaikkapa jotain kysyttävää, jätä ihmeessä kommentia.Lisää uusi kommentti