Lomavinkit.fi - Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi
Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi - Retkeilyä ja matkailua
Lomavinkit.fi
Retkeilyä ja matkailua

Bastionin tunnelit - käymisen arvoinen kohde Tallinnassa

 
Bastionin tunneli
 
Jos haluat nähdä ja kokea Tallinnan historiaa, silloin kannattaa suunnata Bastionin tunneleille. Jo 1600-luvulla rakennetut tunnelit sijaitsevat vanhassakaupungissa Toompean kukkulan alla, jotka yhdistävät maalinnoitukset toisiinsa. Ne rakennettiin alunperin sotilaiden ja ammusten suoja- ja siirtymäpaikoiksi ja vihollisten vakoilupaikoiksi. Toisen maailmansodan aikana tunneleita käytettiin pommisuojina. Neuvostoaikana niihin tehtiin parannustöitä ja lisättiin mm. sähköt ja puhelinlinjat.

Myöhemmin tunneleissa on piileskellyt punkkareita ja asunut kodittomia, joista viimeinen poistui vasta vuonna 2005. Samoihin aikoihin, jossain kohdin tunnelia, on ollut vielä niin paljon vettä, että siellä on voinut sukeltaa.
 
Historiaa ja siihen liittyviä mielenkiintoisia tarinoita pääsee kuulemaan opastetulla kierroksella. Kierros kestää noin tunnin, joka etenee ajanjaksolta toiselle. Reitin varrella on neuvostoajoilta jääneitä tavaroita ja eri aikakausia on tuotu esille muulla rekvisiitalla. Tunneilta on elävöitetty myös äänitehosteilla.
 
Bastionin tunneli, tyttö
 
 
Bastionin tunneli, mies
 
Kierros päättyy "aikakonematkaan", jonka aikana katsotaan video, miten kaikki ovat muuttuneet ajan kuluessa. Lopuksi katsotaan vielä yksi video, miltä Tallinna voisi näyttää 200 vuoden päästä.
 
Kohde on avoinna ympäri vuoden, mutta suljettu joka maanantai ja yleisinä juhlapyhinä. Kierros kannattaa varata etukäteen, koska yhteen ryhmään mahtuu vain 20 henkilöä. Opastus on englanniksi tai viroksi, mutta mahdollista on saada myös suomen kielellä hyvissä ajoin etukäteen varattuna. Hyvällä tuurilla kierrokselle voi päästä myös ilman etukäteisvarausta, niin kuin meillä kävi. Sähköpostitse ei saatu kuittausta varaukselle, mutta paikan päällä päästiin heti seuraavan ryhmän mukaan.
 
Bastionin tunneli, portaat
 
Tunneleissa on viileää, noin 10 astetta ja siellä on paljon portaita. Ilmanlaatu on samanlainen kuin vanhan talon kellarissa. Videokuvaus on kiellettyä. Kameralla saa ottaa kuvia, mutta ilman salamaa.
 
Kohdetta ei ole hinnalla pilattu. Aikuisen lippu maksaa 6 euroa ja yhdistelmälippu sisältäen tunneliopastuksen ja omatoimisen tutustumisen viereiseen Kiek in de Kök-torniin maksaa 9 euroa. Opiskelijat ja eläkeläiset saavat lipun alennuksella. Tornissa on joka kerroksessa museonäyttely ja ylhäältä on hienot näkymät Tallinan ylle. Ylimmässä kerroksessa on myös kahvila, joka tosin ei välttämättä ole aina auki.
 
Lisätietoa kohteesta löytyy täältä.
 
Näkymä tornista
Tiina

Lisää uusi kommentti