Ateena - Paros

Zeus temppeli  Ateena Kreikka

Ateena - Paros

Ateenan kaupunkilomaan on helposti yhdistettävissä rantaloma yhdellä tai useammalla Kreikan saarella. Vaihtoehtoja on lukuisia, sillä Pireuksen satamasta lähtee päivittäin useita lauttoja kaikkialle Kreikan saaristoon. Lauttalippuja ei välttämättä tarvitse ostaa etukäteen varsinkaan silloin, kun turistiaika ei ole vielä täydessä vauhdissa. Pireuksen satamassa on lukuisia lipunmyyntipisteitä. Jos hotelliakaan ei halua varata etukäteen, voi valinnan tehdä vasta kohdesatamassa, jossa hotellien edustajat ovat vastassa esittelemässä majoitusvaihtoehtoja.

Laivareittejä ja aikatauluja voi selailla esimerkiksi seuraavasta osoitteesta: http://www.openseas.gr/en/index.html

Ateena

Ateena

Ateenan lentokentältä pääsee bussilla tai metrolla keskustaan. Näistä vaihtoehdoista metro on nopeampi. Lippu maksaa 8 euroa/suunta. Lipun voi ostaa myös kahden hengen ryhmämatkana, jolloin lipulle tulee hintaa 14 euroa/suunta. Taksilla keskustaan pääsee 35 eurolla ja hinta on sama koko keskustan alueelle. (Hinnat vuonna 2015)

Kaikista kalleimmat hotellit sijaitsevat Akropoliksen, Plakan ja Syntagman alueella. Suurin osa keskustan edullisemmista hotelleista sijaitsee Monastirakin pohjoispuolella, lähellä Omnian asemaa ja aukiota. Omnian alueella ei ole kovin hyvä maine, mutta alue oli siisti eikä siellä huomannut mitään erityistä muihin alueisiin verrattuna.

Kaikki suosituimmat ja tunnetuimmat Ateenan nähtävyydet sijaitsevat kävelymatkan etäisyydellä toisistaan. Keskustassa on helppo liikkua jalkaisin sillä nähtävyydet toimivat hyvinä maamerkkeinä.

Ateenassa on 3 metrolinjaa.  Metrot ja asemat ovat todella siistit. Kertalippu maksaa 1,20 euroa ja on voimassa 70 min. 24h vuorokausilippu maksaa 4 euroa. Taksilla liikkuessa kannattaa katsoa, että mittari on päällä ja nollattuna. Päiväsaikaan vasemmassa reunassa tulee olla numero 1, jotta kuljettaja ei veloita tuplahintaa.

Tunnetuimpiin Ateenan nähtävyyksiin on pääsymaksut. Acropoliksella vierailu maksaa 12 euroa, joka kattaa sekä pohjois- että etelärinteen alueet sisältäen Dionysoksen teatterin. Samaan lipun hintaan kuuluvat myös seuraavien alueiden sisäänpääsymaksut: Muinainen Agora, Roman Agora, Kerameikos, Olympian Zeuksen temppeli ja Hadrianuksen kirjasto.

Ateenan olympiastadion

Olympiastadion

Olympiastadionin sisäänpääsymaksu oli 3 euroa.

Tarkemmat sisäänpääsymaksut ja kohteet löytyvät osoitteesta: http://www.athensinfoguide.com/open.htm

Likavittoksen kukkulalta näkee koko Ateenan kaupungin selkeällä säällä. Kukkulan päälle johtaa mutkitteleva tie, mutta sinne pääsee myös maan alle rakennetulla junalla. Menopaluu maksoi 7 euroa. Karttoihin kulkuneuvo on merkitty nimellä ’cable car’, mutta mielestäni nimi on hieman harhaanjohtava, sillä kyse ei ole tavallisesta köysiradasta. Juna lähtee Ploutarchou-kadun päädystä ja kulkee puolen tunnin väliajoin.

Ateena Likavittokselta

Ateena Likavittokselta

Funikulaarin alkupiste Likavittokselle

Lähtöpaikka Likavittokselle

Ermou kävelykadulla ja sen läheisyydessä on paljon kauppoja ja kahvioita. Plakan kujilla on mukavia pieniä ravintoloita.

Paros

Paros, näkymä hotellilta

Matka Parokselle kestää 4h ja 15min. Laivat saattavat myöhästellä aikatauluista. Paikallisten kertoman mukaan tämä on hyvin tavanomaista. Lippu maksoi 26 euroa suunta, tarjous economy-lipusta. Norm. 32,50 euroa. Lisämaksulla saa varattua istumapaikan, mutta laivan kahviloissa on paljon tuoleja sekä kannella että sisätiloissa.

Laivat saapuvat Parokselle useita kertoja päivässä

Laivat saapuvat Parokselle useita kertoja päivässä

Saari on todella kaunis, upeita rantoja ja jylhää vuoristoa. Jotta pääsee tutustumaan saareen tarkemmin, kannattaa vuokrata auto tai moottoripyörä. Polkupyörälläkin pääsee, mutta siihen vaaditaan jyrkkien mäkien osalta kuntoa.

Paros polkupyöräillen

Pyörät vuokrattuna

Parikiasta, saaren pääkaupungista Marchelloon asti on mukava kävelyreitti rannan tuntumassa. Täältä löytyvät hiljaiset rantapoukamat ja hyvällä tuurilla koko poukama on vain omassa käytössä.

Paros Kreikka kävelyreitti

Paroksen kävelyreittejä

Hotellit ovat siistejä ja edullisia. Hinnat riippuvat matkustusajankohdasta. Turistikausi alkaa kesäkuun puolivälistä ja kestää syyskuulle. Ruoat ja juomat ovat ravintoloissa melko hinnakkaita, mutta ovat kuitenkin Suomen hintoja edullisemmat.

Saaren etelä- ja itäpuolella on tuulisempaa ja alue onkin purjelautailijoiden suosiossa.

Lisää Paroksen kuvia lomavinkit.fi Facebooksivulla.Lisää uusi kommentti