Örön saari Saaristomeren kansallispuistossa

Örön saarella retkeilemässä hienoissa maisemissa

Örön saari Saaristomeren kansallispuistossa

Örö on loistava retkikohde merta, luontoa ja historiaa rakastavalle. Saari on avautunut yleisölle kesällä 2015 ja sinne pääsee vesiteitse joko omalla veneellä tai yhteysaluksella. Venäjän linnoitukset vuodelta 1915-1917 ovat edelleen nähtävissä eri puolilla saarta. Vuoteen 2014 asti saari on toiminut Suomen itsenäistymisestä lähtien puolustusvoimien rannikkolinnakkeena. Nykyisin saari toimii myös matkailukohteena, niin kuin Helsingin edustalla sijaitsevat Vallisaari ja Isosaarikin. Kävimme tutustumassa Öröön kesäkuun viimeisenä viikonloppuna 2018 ja tässä meidän kokemuksia ja vinkkejä viikonlopusta Örössä. Katso myös video!

Miten Örön saarelle pääsee?

Örön saarella Kasnäsistä

Öröön pääsee yhteysaluksella säännöllisin vuorovälein joko Kasnäsistä tai Hangosta. Myös Turusta järjestetään satunnaisesti retkiä Örön saarelle. Toki omalla veneellä saapuminen onnistuu, sillä sataman yhteydessä on vierasvenesatama.

Me valitsimme reitiksi Kasnäs-Örö-Kasnäs. Menopaluulippu maksoi 32eur / aikuinen, koska menomatkan matkasimme Vitharunin kyydissä (16€) ja paluumatkan Wilson Charterilla (16€) (vuonna 2018). Kasnäsin sataman läheisyydessä on reilusti parkkipaikkoja autolle. Kesällä 2021 Öröön kuljettaa M/S Bon Marine ja Wilson Charter Kasnäsistä. Katso tästä ajantasaiset tiedot.

Majoittuminen Örön saarella

Majoittuminen Örön saarella

Satamasta on lyhyt kävelymatka 12 tuuman järeälle patterille ja kasarmialueelle, missä sijaitsevat Hotelli Örö, Vierasmaja ja Upseerin toimisto. Matkatavarat sai kätevästi kuljetettua mönkijän peräkärryssä. Vaihtoehtona ovat myös huoneistot, jotka löytyvät tietä jatkettaessa eteenpäin ja käännyttäessä oikealle. Saarella on myös telttailualue.

Upseerin toimisto

Upseerin toimisto

Me majoituimme Upseerin toimistossa, jossa on 4 neljän hengen huonetta, yhteinen oleskelutila sekä yhteiset wc:t ja suihkut. Lisämukavuutena kylpyhuoneissa on lattialämmitys.

Tekemistä Örössä

Kirkasta vettä

Kirkasta vettä

Örö kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon. Siellä on 2 luontopolkua, 120 mm kierros, jonka reitti kulkee saaren pohjoisosassa ja 6” kierros, joka puolestaan kulkee saaren eteläosassa. Matkaa 120mm kierrokselle tulee 5,1 km ja 6” kierrokselle 4,7km ja molempiin lisänä kävely majoituskohteelta tai satamasta reiteille.

Punkkeri 6” kierroksella

Punkkeri 6” kierroksella

Kävimme heti saarelle saapumisen jälkeen kiertämässä 6" kierroksen ja mielestämme tämä reitti oli loistava. Saaren eteläpuolen maisemat olivat uskomattoman kauniit ja vesi ihmeellisen kirkasta Suomen olosuhteisiin nähden. Horisontissa pilkotti Bengtskärin majakka. Rantakallioilla olisi voinut istuskella ihan koko päivän, mutta koska saarella on niin paljon muutakin nähtävää, oli matkaa evästauon jälkeen jatkettava eteenpäin.

6" reitin varrella on myös riippusilta, jonka ylitys toi mukavan lisän kierrokselle.

Riippusilta

Riippusilta

Riippusilta

120mm kierros kulkee osittain ylämaankarjan laidunalueen läpi. Porteilla on selkeä ohjeistus alueella liikkumiseen. Reitin varrella on kaksi hienoa näköalatasannetta.

Ylämaankarjaa Örössä

Näköalatasanne 120mm kierroksella

Näköalatasanne 120mm kierroksella

Saarelle voi ottaa mukaan oman polkupyörän tai vuokrata sen varusvarastolta. Tämä oli loistava valinta, koska pyörällä ehdimme vielä saaren pohjoiskärkeen Pitkä Ikävää pitkin ihailemaan upeaa auringonlaskua. Pohjoiskärjen linnoitteilta pääsee rantakallioita pitkin aivan rantaan saakka. Loistava paikka auringonlaskun katsomiseen.

Pitkä ikävä Örössä

Pitkä ikävä Örössä

Auringonlaskun aikaan

Auringonlaskun aikaan

Auringonlaskun aikaan

Ravintolat ja muut palvelut

Ravintola Örössä

Ravintola Örössä

Meillä oli retkeilyä varten oma trangia ja eväät mukana. Illallisella kävimme Örön a la carte ravintolassa. Tarjolla oli 3 pääruokavaihtoehtoa: kalaa, lihaa tai kasvista.

Örön satamassa on kahvila ja bistro, jotka ovat auki säävarauksella.

Satama

Satama

Satamabistro

Satamabistro

Örössä on mahdollista osallistua opastetulle kierrokselle, jolloin varmasti kuulee enemmän tietoa historiasta. Mahdollista on vuokrata polkupyörien lisäksi kanootteja.

Merimaisema örössä

Jos lähdet Öröön retkeilemään, kannattaa viipyä muutama päivä, sillä nähtävää on niin paljon. Toki voihan sitä tehdä useammankin päiväreissun ;)

Lisätietoja Öröstä tästä linkistä

Toteutettu yhteistyössä Visit Örön kanssa v.2018.Lisää uusi kommentti