Luostolla retkeilyautolla talvella

Luostolla lumikenkäilemässä

Luostolla retkeilyautolla talvella

Luosto on Lapin tuntureista hyvä valinta niille, jotka haluavat viettää loman rauhallisemassa tunturikohteessa ja jossa on loistavat latu-ja lumikenkäreitit. Lisäksi jos majoitusmuotona on matkailuauto -tai vaunu, Luoston Caravan park leirintäalue sijaitsee aivan laskettelurinteiden, latujen ja lumikenkäreittien vieressä. Myös Luoston rinteiden läheisyydessä sijaitsevat mökit ja hotelli sijaitsevat kaikki kävelyetäisyyden päässä toisistaan.

Meillä ei ollut tarkkaa suunnitelmaa, minne Lapin reissumme Rovaniemeltä jatkuu. Olimme liikkeellä retkeilyautollamme, joka on talvilämmin. Olin alunperin ajatellut, että Saariselällä olisi kiva käydä, koska en ole koskaan aiemmin siellä käynyt. Ajokeli oli kuitenkin huononemassa sankan lumisateen vuoksi, joten kovin pitkälle ei tehnyt mieli lähteä ajamaan. Luostolle on vain 118km Rovaniemieltä ja koska sitä vahvasti meille suositeltiin, päätimme suunnata Luostolle. Tämä oli erittäin hyvä valinta.

Tekemistä Luostolla

Luosto lumimaisema

Luostolla on hienot lumikenkäreitit ja kävimmekin lumikenkäilemässä molemmat reitit. Toinen reitti vei Ukko-Luoston länsipuolella Torvisen majalle tehdän ympyrälenkin. Matkaa tuli 7,5km. Reitti on mukavasti tampattu, joten lumikenkäily oli helppoa.

Luosto lumikenkäreitti
Maggiekin jaksoi hyvin kuljetun polun ansiosta

Luoston lumikenkäreitin opasteet
Opasteet

Toinen lumikenkäreitti vei Pikku-Luostolle, josta avutui upeat lumiset maisemat. Paluumatkalla pysähdyimme Lampivaaran kahvilassa ja sen vieressä olevalle nuotipaikalle evästauolle. Tällä reitillä matka kulki alussa leveää baanaa pitkin ja moni käveli reitin myös ilman lumikenkiä. Matkaa tuli 10km.

Pikku-Luoston lumikenkäreitti
Pikku-Luoston huipulla

Luosto hiihtoreitti nuotiopaikka
Lampivaaran laavulla

Kävimme myös pariin otteeseen hiihtämässä. Hiihtoreissulla pistäydyimme Torvisen majalla ja täytyy sanoa, että ehkä parhaat munkit ikinä tuli siellä syötyä. Hyvä syy lähteää hiihtämään :) Hiihtoladut tarkemmin tästä linkistä.

Luoston hiihtoladut
Valaistut hiihtoladut

Ahvenlammen ympäri kulkee myös mukava valaistu kävelyreitti. Kilometrejä tälle kierrokselle tulee noin 3km.

Luoto Ahvenlammen kierros
Ahvenlammen kierroksella

Luoston Caravan park

Luoston caravan park leirintäalue

Luoston leirintäalue on muihin Lapin tunturikohteisiin verrattuna edullinen ja sijaitsee loistavalla paikalla lähellä kaikkea. Alueella on huoltorakennukset, joissa on wc:t, suihkut, astioiden tiskauspisteet ja kemsan tyhjennyspiteet. Leirintäalueen vastaanotto sijaitsee hotellin vastaanotossa. Hintaan sisältyy myös Ametistikylpylän käyttö aamuisin ja iltaisin. Siellä on myös saunat. Meillä oli tarkoitus olla kolme yötä, mutta lopulta olimmekin 5 yötä. Talvella 20-21 yöpyminen maksoi 39eur sähköineen ja tästä -10% SFC-kortilla.

Luosto ametistikylpylä
Kylpylä

Luosto ametistikylylä poreamme

Edellisen kerran olen käynyt Luostolla noin 30 vuotta sitten, jolloin asuttiin Lapissa. Päällimmäisenä mieleen oli jäänyt Luostolta luonnon hoitama rinne, jota ei oltu vedetty tamppareilla. Lieneekö kyseistä ”rinnettä” enää? Tällä kertaa rinteissä ei käyty lainkaan, mutta ehkäpä seuraavalla kerralla sitten.

Heräsikö kysyttävää tai ajatuksia? Jätä kommentia!


Kommentit
    January 14 Ikilinkki

Kylläpä maisema näyttääkin hienolta. Itse vielä vähän mietin meidän helmikuisen Lapin reissun suunnitelmaa. Luosto/Pyhä voisikin olla oikein hyvä yöpymiskohde, talviset maisemat ainakin näyttää todella kauniilta.

Tuula
    January 21 Ikilinkki

Tuolla luostolla ei olekaan tullut käytyä, vaikka muuten olemme Lapissa jonkun verran perheen kanssa matkanneetkin. Ihania kuvia, ja lumikenkäily on hauskaa puuhaa! Ensi talveksi olemme suunnitelleet jos sitä kävisi Tahkolla. Olemme hieman kartoittaneet majoitus tarjontaa, mutta emme vielä päätyneet mihinkään.

Tiina
Tiina
    January 21 Ikilinkki

In reply to by Tuula

Hei Tuula, lumikenkäreitit oli tosi upeat ja muutenkin kaikki niin kivasti lähellä. Pieni mukava keskus hyvine palveluineen. Me puolestaan ei olla koskaan käyty Tahkolla, mutta eiköhän joku kerta sinnekin :)

Chris
    February 01 Ikilinkki

Mites on menopeli pysynyt lämpimänä kylmillä keleillä? Onko teillä pelkästään kaasulämmitin vai onko sähkötöpselipaikka pakollinen jotta on riittävästi lämpöä?

Tiina
Tiina
    February 02 Ikilinkki

In reply to by Chris

Moikka Chris! Lapin reissulla meillä oli käytössä kaasun lisäksi sähkö. Pakkasta oli yöllä -20 ja sisällä hyvin lämpö pysyi. Pelkällä kaasulla ei ole ollut tilannetta, että olisi ollut yli -10 astetta, mutta ainakin siinä lämpötilassa on vielä riittänyt 4kw Truma :) 


Lisää uusi kommentti