Vinkit Noitatunturin valloitukseen Pyhä-Luoston kansallispuistossa

Noitatunturin huipulla Pyhä-Luoston kansallispuistossa

Vinkit Noitatunturin valloitukseen Pyhä-Luoston kansallispuistossa

Olen käynyt lukuisia kertoja retkeilemässä Pyhällä ja Noitatunturilla. Ensimmäisiä kertoja olin mukana jo nuorena turistiporukoiden mukana. Voisin siis sanoa, että vaikka aikaa on välissä kulunut, niin tunnen nämä tienoot kuin omat taskuni. Koska tänä kesänä Uhriharjun portaat ovat remontissa, kerron vinkit, miten Noitatunturin huiputus kannattaa tehdä ja miten näet Pyhältä parhaat palat. Kirjoitus päivitetty 19.9.2021.

Pyhä-Luoston kansallispuisto

Noitatunturin huipulla

Noitatunturin huipulla

Pyhä-Luoston kansallispuiston nimi muuttui 2005. Aiemmin se oli ihan vaan Pyhätunturin kansallispuisto. Reitin lähtöpisteeksi voi valita joko Luontokeskus Naavan tai sitten ajaa vähän ylemmäksi Parkkitien pysäköintialueelle. Tässä karttalinkki.Noitatunturi kohoaa 540m korkeuteen. Reitillä on nousua noin 320m.

Olen vannoutuneesti kulkenut Noitatunturin kierroksen aina samaa reittiä, eli ensin Isokuruun, sieltä Karhunjuomalammen kautta Annikinlammelle ja edelleen Noitatunturille. Paluumatkan olen tehnyt Oravalammen kautta takaisin. Tänä kesänä 2020 se ei kuitenkaan ollut mahdollista, sillä Pyhänkasteenputouksen ja Karhujuomalammen välissä sijaitsevat Uhriharjun portaat olivat remontissa. Tässä linkki reittikarttaan.

Tällä kertaa päätimme ensin käydä Isossakurussa ja siitä Pyhänkasteenputouksella. Sieltä palasimme takaisinpäin ja lähdimme Oravanlammen kautta nousemaan Noitatunturille. Kävelymatkaa tuli yhteensä tälle reitille noin 17-18km. Pelkästään Noitatunturin kierros olisi ollut noin 14,5km. Ennen Oravalammelle suuntaamista, vein koiran takaisin retkeilyautoomme nukkumaan, sillä ikää on jo liikaa näin pitkälle reitille. Aiemmin se on ollut mukana, mutta huomattavasti nuorempana. Reitin voi siis ongelmitta mennä myös koiran kanssa, kunhan se on tottunut kivikkoiseen maastoon.

Isossakurussa<

Maggie mukana Isossakurussa

Pyhänkasteenputous

Pyhänkasteenputous

Reitti Isostakurusta Orvalammalle on melko tylsä ja kivikkoinen. Oravalammella on nuotiopaikka ja laavu, jonka jälkeen nousu Noitatunturille alkaa. Oravalammelta Noitatunturille nousu on paikoin haastava kivikon vuoksi, mutta kyllä sieltä ihan hyvin pääsee ylös, kun menee rauhassa.

Oravalammella nuotio ja eväshetki

Oravalammella nuotio ja eväshetki

Kivikkoinen reitti ylös Noitatunturille

Kivikkoinen reitti ylös Noitatunturille

Kohta perillä huipulla Noitatunturilla

Kohta perillä huipulla

Huipulla

Huipulla

Noitatunturilta reitti alaspäin Annikinlammen suuntaan on huomattavasti helppokulkuisempi kuin nousu oli Oravalammen suunnasta.

Noitatunturin huiputuksen voi tehdä myös näin:

  1. Ota fillarit alle ja polje huoltoreittiä pitkin Karhunjuomalammelle
  2. Jätä fillarit sinne ja kipaise sieltä Annikinlammen kautta Noitatunturille
  3. Palaa samaa reittiä Karhunjuomalammelle
  4. Fillaroi takaisin lähtöpisteeseen

Näin säästät aikaa, mikäli tarkoitus huiputtaa vain Noitatunturi.

Karhunjuomalammen päivätupa

Karhunjuomalammen päivätupa

Noitatunturilla oli vain kaksi muuta retkeilijää meidän kanssa yhtä aikaa. Tilaa todellakin on ja maisemat ovat upeat. Hyttysiä oli melko vähän, verrattuna siihen, mitä on annettu ymmärtää. Kannattaa käydä!

Kesällä 2021 Isokurun pitkospuut sekä Pyhänkasteenputouksen näköalatasanne ovat myös remontoitu. Uhriharjun ritiläportaissa on koirille portaiden laidassa laudoilla päällystetty baana.

Heräsikö ajatuksia tai kysyttävää? Jätä kommentia!


Kommentit
    August 15 Ikilinkki

Näin ilman pyörää matkustavana kiinnostaisi, että onkohan tuosta remontin valmistumisen aikataulusta tarkempaa tietoa. Ajatuksena on käydä tuolla syyskuussa ja olisi kiva, jos remontti olisi valmis ja reitin pystyisi kiertämään kokonaisuudessaan.

Tiina
Tiina
    August 15 Ikilinkki

Käsittääkseni remontti ei ole tänä kesänä v-20 valmistumassa. Kävellen toki pääsee myös, joko samaa reittiä kuin me, tai sitten jättää Isokurun ja Pyhänkasteenputouksen kokonaan välistä. Tosin, jos ei ole aiemmin Pyhällä käynyt, niin kannattaa nämä kyllä käydä katsomassa, eli edes takas kurussa ja kääntyen Pyhänkasteenputoukselta takaisin jatkaen matkaa Oravanlammelle ja sieltä kohti Noitatunturia. Siinä vaan kävellessä Karhunjuomalammelta huoltoreittiä takaisin päin, tuli mieleen, että fillareillahan tästä pääsis nopeammin jos tarkoituksena on vain Noitatunturi huiputtaa :)

    September 19 Ikilinkki

Hei, tänään kierrettiin Noitatunturin valloitus Karhunjuomalammen ja Annikinlammen kautta ylös ja Oravalammen laavun kautta pois.
Uudet kävelusillat ja portaat valmiit ja hyvät. Koirille myös laudoitetut askelmat, ettei tassut kipeydy. 👍

Aihe
Valmis on
Tiina
Tiina
    September 19 Ikilinkki

In reply to by Ilpo

Hei Ilpo, kiitos kommentista! Mahtavaa, että reitit ovat taas kunnossa ja koirat huomioitu niiden ritiläportaiden kanssa! Itsekin aina olen kiertänyt just tuossa järjestyksessä reitin, vaikka alastulo Noitatunturilta onkin vähän haastavampaa noin päin :)


Lisää uusi kommentti