Miten meni talvi retkeilyautolla?

Retkeilyauto matkaparkissa

Miten meni talvi retkeilyautolla?

Vuosi retkeilyauton omistajana on mennyt todella nopeasti. Lukuisia viikonloppureissuja ja pidempiä lomamatkoja on tullut tehtyä niin kotimaassa kuin Norjassakin. Yksikään reissuista ei olisi ollut niin vaivaton ja ylipäänsä mahdollinen ilmainen retkeilyautoa ja niistä kaikista hetkistä olen tosi onnellinen. Mutta jotta totuus ei pääsisi unohtumaan, talvella kaikki ei ollut koko ajan aivan yksinkertaista. 

Kesällä ja pitkälle syksyä kaikki reissut olivat tosi helppoja auton suhteen. Monta kertaa mietin, että tässähän voisi todellakin asustella vaikka ympäri vuoden ilman mitään ongelmaa. Jos kävisi ”ahtaaksi” niin ovesta ulos ja juoksemaan. Toki juoksen, vaikka ahdasta ei olisikaan :D

Weinsberg retkeilyauto Lapissa syksyllä

Lapissa syksyllä "puskaparkissa"

Pienten yöpakkasten aikaan ei edelleenkään ollut ongelmaa. Kyllähän me ne vedet laitettiin sisälle, eikä minkäänlaista jäätymistä ollut havaittavissa. Kaasupulloa joutui vaihtamaan useammin kuin kesällä, mutta muuten ei eroa ollut kesäkäyttöön. Nastarenkaat olivat tosi hyvät jäisillä teillä (vaikka suosinkin henkilöautossa kitkarenkaita).

Joulun aikaan suuntasimme Lappiin. Ajattelimme, että testataan nyt, mihin tästä ”Scandic edition” -mallista oikein on ja laitoimme vedet sisään.

Pakkasta oli yöllä reilu -15 astetta. Aamulla vesi juoksi hanasta mukavasti hampaita pestessä. Mutta kuinka ollakaan, eihän se vesi enää mennytkään viemäriin vaan jäikin lavuaariin lillumaan. Karu todellisuus paljastui, putket ovat jäässä.

Siinä sitten tsekattiin, olisiko Rovaniemen keskustassa riittävän korkeita lämpimiä parkkihalleja. No eipä ollut, mutta onneksi saimme auton veljeni halliin. Mikä onni!

Harmaaveden hana oli jäätynyt, eikä sitä saanut käännettyä mihinkään suuntaan. Siinä aikansa autoa sulatellessa erinäisin konstein, havahdus pepsodentin hajuun oli lupaava. Vedet saatiin ulos eikä mikään ollut mennyt rikki. Mikä tuuri!

Tästä jatkoimme joululoman viettoon pohjoisempaan, ilman vesiä. Eipä siinäkään mitään ongelmaa ollut, kun leirintäalueella pystyi tiskit tiskaamaan ja juomavedet muutenkin pidetään kanisterissa. Wc ei todennäköisesti jäädy vaikka kuinka kylmä olisi. Lämmöt pysyivät autossa kovallakin pakkasella, eikä meillä ollut edes mitään termopeitteitä :D Kaasupullo kesti mix2 asetuksella viisi päivää ja yötä. Silloin kun on sähkön päässä, lattialämmitys on aivan ihana!

Retkeilyautolla talvella Evolla

Tässä kuvassa olimme jo palailleet Lapista etelään ja yön vietimme Evolla.

Lapin reissun jälkeen jatkoimme retkeilyä Etelä-Suomessa. Pikkupakkasilla vedet oli käytössä eikä siinä tosiaan ollut mitään ongelmaa.

Mutta kuinka ollakaan, yhtenä yönä pakkanen oli kirinytkin noin - 8 asteeseen. Ja kyllä, taas wc:n lavuaarin putki oli jäässä. Tällä kertaa kuvio oli jo ensimmäisen kokemuksen jälkeen selvä. Auto täytyy saada lämpimään halliin. No, ajeltiin Turkuun, missä saatiin auto samalla nostettua ylös. Sama homma edessä, aikansa sulattelua ja pari tuntia myöhemmin vedet saadaan ulos. Samalla laitettiin lisäeristettä putkien ympärille. Oikeasti, siellä ei ollut mitään eristeitä valmiina!

Retkeilyauto sulatuksessa

Taas sulatuksessa.

Nyt viimeisellä Lapin reissulla ei ollut mitään ongelmaa. Lisäeristeet varmasti auttoivat asiassa, samoin se, että auto oli ”tassujen” varassa suorassa. Eikä tosiaan pakkasta ollut kuin max -5 yöllä.

Keväällä ajomatkalla Lappiin

Keväällä Lapissa

Nyt onkin helpot reissut edessä, sillä yöpakkasia ei enää ole ja kaikki muuttuu taas niin vaivattomaksi. Purkit ja purnukat voi säilyttää autossa ja paljon kaikkea muutakin, mitä ei tarvitse raahata edes takaisin autosta lämpimään. Kaasupullo kestää huomattavasti pidempään, kun käytännössähän sitä ei mene muuta kuin ruoan laittoon. Niin innolla odotan, että avautuuko matkustaminen (kyllä se avautuu) ja minne saakka kesällä päästään. Suunnitelmissa on viettää kuukausi reissussa! :)

Onko samanlaisia kokemuksia tai heräsikö ajatuksia tai kysyttävää?

Tagit

Kommentit
    May 01 Ikilinkki

Heh, ei tuo tosiaan ihan täysin helposta kuulosta, varsinkaan talvella. Sellaista muuten jäin pohtimaan, että miten paljon kulut kaiken kaikkiaan olivat kylminä kuukausina enemmän kuin muulloin?

Tiina
Tiina
    May 02 Ikilinkki

Kiitos kommentista! Kaasupulloja menee paljon enemmän kuin kesällä. Noin 5 vrk:n välein on vaihto ja yleensä pullo loppuu aina yöllä :D Kesällä kaasua ei mene kuin ruoanlaittoon ja tällöin yksi pullo kestää kuukauden :)


Lisää uusi kommentti