Mitä reittiä autolla Suomesta Saksaan - tässä vaihtoehtoja

Laivalla Suomesta Saksaan

Mitä reittiä autolla Suomesta Saksaan - tässä vaihtoehtoja

Vihdoin pääsee matkustamaan ja moni onkin suunnannut autolla tai matkailuautolla /-vaunulla Eurooppaan ja aina Välimerelle asti. Suomesta lähdettäessä on monia reittivaihtoehtoja, jotka listasin tähän kirjoitukseen. Nämä tuli selviteltyä, kun etsimme paluureittiä takaisin Saksasta Suomeen ostettuaan vain menolipun Helsingistä Travemündeen.

Helpoin reitti Saksaan on Finnlinesilla Helsingin Vuosaaresta suoraan Travemündeen. Matka kestää 30h. Jos matkustat koiran kanssa, lemmikkieläinhyttejä on aika vähän. Kannattaa siis varata ajoissa. Matkustimme tällä reitillä kesäkuussa 2022. Tarkempia vinkkejä ja kokemuksia voit lukea tästä linkistä.

Vuosaaresta laivalla Saksaan Travemündeen

Laiva juuri lähtenyt Helsingin Vuosaaresta

Auringonlasku Itämerellä

Auringonlasku Itämerellä

Tämä ei suinkaan ole ainut vaihtoehto. Jos haluat Etelä-Suomesta kaikista lyhyimmän laivamatkan, vaihtoehtona on matkustaa Helsingistä Viroon ja jatkaa sieltä autolla eteenpäin Latvian, Liettuan ja Puolan kautta kohti Saksaa. Laivayhtiöitä Helsingistä Tallinnaan ovat Tallink, Viking Line ja Eckerö Line. Eckerö Line liikennöi myös Vuosaaresta Muugaan.

Kolmas vaihtoehto on Ruotsiin menevä laiva, joko Helsingistä, Hangosta, Turusta, Naantalista tai Vaasasta. Tänä kesänä tuli testattua väli Nynäshamn - Hanko Stena Linen kyydissä. Laiva oli melkein tyhjä ja se lähtikin Ruotsista tunnin etuajassa. Ehkä parasta kuvaa emme laivasta saaneet, sillä koko matka oli kovin aallokkoista ja nukkuminen oli hankalaa laivan aina päsähdettyä aallon pohjalle. Laivassa oli pieni ravintola ja pieni myymälä. Ei tax freetä, sillä laiva ei kulje Ahvenanmaan kautta.

Stena Linen laivaan Nynäshamnista Ruotissa

Stena Linen kyytiin Nynäshamnissa Ruotsissa

Stena Line Ruotsista Suomen Hankoon

Laiva oli melkein tyhjä

Pieni ravintola Stena Linella

Pieni ravintola, jossa tarjoiltiin päivällinen ja aamupala

Ikkunapaikat Stena Linen ravintolassa

Koska matkustajia oli niin vähän, jokaiselle riitti ikkunapaikka 😁

Koiran kanssa laivalla

Kannella 😊

Yhtenä vaihtoehtona on tietysti myös ajaa suoraan vaikkapa Torniosta Haaparannalle ja sieltä jatkaa matkaa kohti Etelä-Ruotsia.

Etelä-Ruotsista puolestaan matkaa voi jatkaa monella eri vaihtoehdolla. Ajoimme tänä kesänä Tanskan läpi siltoja pitkin. Siltamaksut ovat aika kovat ja perustuvat auton pituuteen. Juutinrauman siltamaksun voi ostaa netistä ennakkoon ja tilaamalla heidän uutiskirjeen, saa myös alennusta. Tällöin voi ajaa suoraan vihreää kaistaa, jolloin välttyy myös jonottamiselta. Mahdollista on ostaa myös Bropas, jossa on vuosittainen maksu ja erilliset siltamaksut ovat halvempia.

Juutinrauman silta Tanskassa

Juutinrauman silta

Toisen sillan, Ison-Beltin sillan, voi kiertää ajamalla Rødbyyn tai Gedseriin. Rødbystä päsee 45 minuuttia kestävällä lauttamatkalla Saksan Puttgardeniin ja Gedseristä 2 tuntia kestävällä lauttamatkalla Saksan Rostockiin. Lauttoja liikennöi Scandlines. Lipun voi ostaa tietylle lähdölle, mutta jos olet vaikka aikaisemmin jo satamassa ja edelliselle lähdölle on tilaa, ainakin standard-lipulla v. 2022 voi päästä vaihtamaan tähän aiempaan lauttaan. Katso ajantasaiset tiedot, hinnat ja aikataulut Scandlinesin sivuilta.

Ison-Beltin silta Tanskassa

Ison-Beltin silta

Ison-Beltin silta Tanskassa

Ison-Beltin silta

Jos haluat suoraan Ruotsista Saksaan jättämällä Tanskan väliin, vaihtoehtoina on seuraavia laivayhteyksiä (tiedot v.2022): Malmo - Travemünde (Finnlines), Trelleborg - Rostock (Stena Line tai TT-line), Trelleborg - Travemünde (TT-line), Trelleborg - Sassnitz (Stena Line), Göteborg - Kiel (Stena Line), Nynashamn - Rostock (Hansa Destinations).

Nopein reitti on Ruotsin Ystadista Saksan Sassnitziin. Matka kestää vain 2,5 tuntia. Reittiä likkennöi FRS. Yritimme tälle laivayhteydelle saada paikkaa palatessamme Saksasta Suomeen päin, mutta kaikki lähdöt olivat täynnä.

Laivayhteydet Ruotsista Saksaan kartalla

Laivayhteydet kartalla (Kuva suuntaa antava)

Ja mitenkäs kustannukset sitten. Helsinki - Travemünde laivamatkalla on hintalappua, mutta kaikista helpoin. Autoon ei tule niin paljon kilometrejä ja polttoainekuluissa säästää. Toisaalta taas, jos on aikaa ja haluaa nähdä muitakin maita ja maisemia matkan varrella, niin muutkin reitit ovat ihan toimivia. Luultavasti emme kuitenkaan toista kertaa päädy ajamaan Tanskan kautta. Jos Ruotsin kautta, niin testaamme tuota Ystad - Sassnitz väliä ensi kerralla.

Tähän vielä vinkkinä yksi mahdollinen reitti, joka ei ole Saksaan, vaan lähelle Saksan rajaa Puolaan. Nimittäin Ruotsin Trelleborgista on yhteys Swinoujscieen. Ainakin TT-line liikennöi tätä väliä. 

Puuttuiko jokin vaihtoehto? Heräsikö ajatuksia tai kysyttävää? Jätä kommentia! 

 


Kommentit
    September 24 Ikilinkki

Pitäisi ehkäpä itsekin joskus kokeilla tuota omalla autolla menoa. Jotenkin sitä tulee itse usein etelään päin mentäessä turvauduttua lentoihin ja sitten vuokra-autoon eikä tällaista vaihtoehtoa oikein ole tullut edes mietittyä.


Lisää uusi kommentti