Matkailuautolla Sveitsissä - reitti, matkaparkit ja nähtävyydet

Gelmersee Sveitsissä

Matkailuautolla Sveitsissä - reitti, matkaparkit ja nähtävyydet

Matkamme jatkui Saksasta Sveitsiin. Reittinä oli Baselista ensin Adenbodeniin, sitten Kanderstegiin ja sieltä Grindelwaldin kautta Gelmerseelle, missä sijaitsee edellisessä artikkelissa mainitsemani Euroopan toiseksi jyrkin funikulaari. Täältä jatkoimme Tannenheimiin ja sieltä seuraavana päivänä Itävallan puolelle. Katso video tai lue lisää 😀

EDIT: Maailman jyrkin funikulaari sijaitsee myös Sveitsissä, Stools railways, joka on valmistunut vuonna 2017. Gelmerbahn on ollut aiemmin Euroopan jyrkin funikulaari ja edelleenkin he mainostavat kohdettaan Euroopan jyrkimpänä.

Heinäkuussa ja erityisesti elokuussa voi olla ruuhkaa suosituimmissa paikoissa. Soitimmekin ensin Kanderstegin leirintäalueelle ja saimme kuulla, että alue on koko viikonlopun täynnä. 

Päätimme ajella ensin Adelbodeniin, josta löysimme kivan matkaparkin Park’n Sleep sivuston avulla. Sivusto näytti, että matkaparkissa oli tilaa. Maksut hoituivat kätevästi myös tämän sivuston kautta. Ei kannata käyttää suomalaisen liittymän mobiilidataa vaan hankkia paikallinen liittymä, kuten edellisessä artikkelissa olikin jo puhetta. (Vaikka sivusto näyttäisikin, että matkaparkissa olisi tilaa, se voi silti olla täynnä, sillä moneen matkaparkkiin käy useat eri maksuvaihtoehdot.)

Adelboden yksityinen matkaparkki

Yksityinen matkaparkki Adelbodenissa Park'nSleep sivuston kautta

Yövyimme yksityisen ylläpitämässä matkaparkissa. Tässä oli tilaa kahdelle autolle, mutta olimme käytännössä yksin privaparkissa. Hinta sisälsi sähkön, veden ja erillisen wc:n.

Tämä oli todella ihana paikka! Koirakin sai juoksennella vapaasti pihalla.

Adelbodenissa koiran kanssa

Adelboden on aivan ihana kylä Sveitsissä. Kävimme heti illalla pyöräilemässä viereisen vuoren Tschentenin huipulla. Tästä on oma video, jossa reitti on käyty tarkemmin läpi. Ylöshän pääsee toki myös hissillä.

Ylhäällä on ns. jättikeinu, josta sai kivoja kuvia. Koska hissit eivät enää kulkeneet, huipulla ei ollut enää ketään muita.

Jättikeinu Adelbodenissa Sveitsissä

Jättikeinu

Seuraavana päivänä pyöräilimme muutaman kilometrin päässä olevalle Choleren rotkolle, missä kulkee hieno kävelyreitti.

Choleren rotko Sveitsissä

Rotkossa

Choleren rotko Adelboden

Yöpymisen hintaan kuului alueen vieraskortti, johon sisältyi eri palveluita tai alennuksia alueella. Kortin sai majapaikan sisäänkirjautumisen jälkeen sähköpostiin.

Esimerkiksi maauimala oli ilmainen, koska yövyimme kylässä. Samoin joukkoliikenne oli ilmainen.

Maauimala Adelbodenissa Sveitsissä

Maauimala

Seuraavana päivä pyöräilimme vielä Engstligen vesiputouksella. Täälläkin olisi päässyt hissillä ylös ja patikkareiteille.

Jatkoimme matkaa Kanderstegiin. Siirtyminen oli vain 35 km.

Kanderstegissä yövyimme leirintäalueella, jonka aivan vierestä lähti gondolihissi ylös Oeschinenseelle reilun 1500m korkeuteen. Saimme alueen viimeisen vapaan paikan.

Kandersteg leirintäalue

Leirintäalue

Täältäkin sai vieraskortin, jolla sai 20% alennuksen köysihissiin.

Ylhäällä kulkee noin 4 kilometrin pituinen helppokulkuinen reitti. Omat eväät mukaan tai järven rannalla on myös ravintola.

Oeschinensee Sveitsissä

Oeschinensee

Täältä jatkoimme seuraavana päivänä kohti Grindelwadia. Meillä oli tarkoituksena olla yötä, mutta jostain syystä kummellekaan keskustan läheisyydessä sijaitsevalle leirintäalueelle koirat eivät olleet tervetulleita.

Jatkoimme sitten matkaa Grindelwaldista kohti Guttannenia ja siitä vielä eteleenpäin Gelmerfunikulaarin isoon matkaparkkiin. Maksu hoitui park’n sleep sivuston kautta. Paikalla kävi myös kiertämässä henkilö, jolle olisi voinut käteisellä maksaa parkin.

Gelmerbahn matkaparkki Sveitsi

Matkaparkki

Kävimme illalla fillaroimassa. Ajatuksena olisi ollut kiertää jo toista kautta ylös Gelmerseelle, mutta polku oli ainakin lähtöpisteestä vain käveltävissä.

Liput funikulaarille voi ostaa netistä etukäteen, mutta vaikka netistä kaikki lähdöt olisivatkin loppuunmyytyjä, ainakin kesällä 2023 lippuja oli myytävänä myös köysiradan lähtöpisteen lipunmyyntipisteessä. Ostimme liput edellisenä iltana seuraavan päivän aamulle. Myös koiran voi halutessaan ottaa mukaan. Isommista koirista menee lisämaksu.

Gelmerbahn funikulaari Sveitsissä

Funikulaarin kyydissä

Gelmer funikulaari Sveitsi

Gelmerfunikulaari on 106 prosentin kaltevuudellaan Euroopan toiseksi jyrkin funikulaari. Matka ylös kestää noin 12 minuuttia. Ylhäällä Gelmerseellä avautuvat todella upeat maisemat!

Gelmersee kaunein paikka Sveitsissä?

Gelmersee - Maailman kaunein paikka? 🥰

Riippusilta Gelmer funikulaarin vieressä Sveitsissä

Funikulaarin lähtöpisteen vieressä on myös riippusilta

Täältä jatkoimme matkaa kohti Itavaltaa pysähtyen vielä Tannanheimissa. Yövyimme hotellin omistamassa matkaparkissa, jonka maksui houtui myös Park’n sleepillä tai suoraan hotellille. Hintaan sisältyi sähkö sekä wc- ja suihkutilat.

Isommat autot mahtuivat isolle kentälle ja retkeilyautot mahtuivat myös hotellin taakse näköalapaikalle.

Tannenheim matkaparkki

Matkaparkki isolla kentällä

Tannenheim matkaparkki hotellin takana

Retkeilyautot mahtuivat hotellin taakse näköalapaikalle

Kävimme pyöräilemässä panoraamareitin, josta on oma video.

Täältä jatkoimme sitten matkaa kohti Itävaltaa.

Seuraavassa artikkelissa ja videolla kerromme Itävallan kohteista ja paluumatkasta Saksasta takaisin Suomeen. Pääset jatkamaan lukemista suoraan tästä linkistä.

Laitahan myös YouTube -kanava tilaukseen!

Heräsikö ajatuksia tai kysyttävää? Jätä kommentia!

 Lisää uusi kommentti